Reactie Koninklijk Nederlands Watersportverbond op initiatief Nationaal Watersport Diploma (NWD)

22 maart 2024

Reactie Koninklijk Nederlands Watersportverbond op initiatief Nationaal Watersport Diploma (NWD)

 

Het Koninklijk Nederlands Watersport Verbond neemt het voortouw in de noodzakelijke vernieuwing van watersportopleidingen in Nederland. Het belang van opleidingen is groot: watersport is nu eenmaal leuker en veiliger als je bekwaam bent. Het gaat niet alleen over de inhoud van watersportopleidingen maar ook over de organisatie en automatisering ervan. Komend jaar werkt het Watersportverbond verder aan deze vernieuwing, gericht op:

  1. Integraliteit – Er is plaats voor alle watersporten.
  2. Eenheid – Nederland heeft één herkenbare diplomalijn.
  3. Diversiteit – Er wordt recht gedaan aan de variëteit aan opleidingslocaties en motieven om te watersporten.

Het Watersportverbond is de afgelopen 1,5 jaar samen met het bestuur van de Commissie Watersport Opleidingen en HISWA-RECRON gestart met de vernieuwing onder de noemer CWO 3.0. Het is nog niet gelukt alle vaarscholen mee te nemen en te overtuigen. Het Watersportverbond trekt zich dit aan en blijft verantwoordelijkheid nemen om te komen tot één breed gedragen systeem.

Vanaf 2024 geeft de CWO vernieuwde diploma's uit via het nieuwe registratiesysteem: watersportdiploma.nl. Het Watersportverbond blijft onverminderd samenwerken met HISWA-RECRON en de daarbij aangesloten locaties en bundelt tegelijkertijd de krachten met de nieuwe samenwerkingsorganisatie van commerciële vaarscholen: Nationaal Watersport Diploma (NWD). Het NWD, deels opgericht uit onvrede, wil met nieuw elan de noodzakelijke vernieuwing een impuls geven.

Alle partijen vinden elkaar in het belang van de eenheid en één merknaam van het diploma. Dit geeft de kwaliteitsuitstraling die de consument mag verwachten. Zeker in een tak van sport die draait om veiligheid. Het komende jaar wordt dit verder vormgegeven.

 

De rol, positie en bevoegdheid van het Watersportverbond

Het Watersportverbond kwalificeert instructeurs, leercoaches en beoordelaars en in het wedstrijddomein trainers en officials. De toetsing moet voldoen aan de Kwalificatie Structuur Sport (KSS). Het doel van de KSS is om middels een herkenbaar raamwerk duidelijkheid en zekerheid te geven over het niveau van kwalificaties, door vast te leggen welke kennis en vaardigheden iemand bezit bij het afronden van een opleiding. De toetsing gebeurt bij vaarscholen, verenigingen, scoutingslocaties, onderwijsinstellingen en buitensportbedrijven. Die organisaties zijn door het Watersportverbond geaccrediteerd (in de volksmond: erkend). Een deel van deze organisaties is aangesloten bij de CWO. Onder voorwaarden geldt voor het komende jaar hetzelfde voor de bij het NWD aangesloten locaties.

 

De samenwerking van het Watersportverbond met het NWD

Het Watersportverbond kent de initiatiefnemers van het NWD en de daar aangesloten locaties. Het Watersportverbond accrediteert, in eerste instantie voor een jaar, de instructeursopleidingen van deze locaties. In die periode wordt enerzijds de accreditatie geborgd en gecontroleerd en anderzijds worden sterke punten uitgewisseld en overgenomen. Tegelijkertijd is met het NWD zichtbaar en expliciet committent overeengekomen aan het belang van de eenheid en één merknaam van het diploma.

Deel dit artikel:

Academy Jeugd

De partners van het Watersportverbond