Regioteam Friesland dient zienswijze in voor Regionaal Mobiliteits Programma

15 september 2022

Door: Anne F. van der Meer, Regioteam Friesland, Watersportverbond

Regioteam Friesland dient zienswijze in voor Regionaal Mobiliteits Programma 

Het regioteam Friesland van het Watersportverbond heeft een zienswijze ingediend bij de provincie Friesland voor het Regionaal Mobiliteits Programma (RPM). Het gaat hierbij om de plannen voor de komende jaren op het gebied van mobiliteit en infrastructuur. De ambitie van het RPM is dat iedereen zich veilig kan verplaatsen, op een schone, duurzame, en betaalbare wijze, rekening houdend met leefbaarheid en omgeving. Deze ambitie is vertaald in vijf programmalijnen. Per programmalijn zijn doelen en maatregelen opgesteld tot 2040.

Het RegioTeam Friesland vraagt met de zienswijze aandacht voor de volgende watersport-zaken:

  1. Slib en plantengroei op Kleine Vaarwegen 

Veel kleine vaarwegen in Friesland worden steeds slechter toegankelijk door aanslibbing en plantengroei. Uit het ontwerp RPM blijkt dat de provincie niet meer erkent dat deze kleine vaarwegen belangrijk zijn voor de (kleine) recreatievaart. Provincie, gemeenten en Wetterskip wijzen naar elkaar en er gebeurt niets, tot groot verdriet van zowel de (veelal) kleinere waterrecreanten als ook van de lokale bevolking. De provincie was in het verleden beheerder en van deze vaarwegen, maar wil dat in de toekomst niet meer zijn.

 Omdat het RMP gaat over bereikbaarheid, toegankelijkheid en leefbaarheid stellen wij, het regioteam, voor dat de provincie zich in het RMP uitspreekt om de regie te nemen met als doel dat de kleine vaarwegen weer toegankelijk worden voor de recreatievaart. Het is hierbij belangrijk de verantwoordlijkheden duidelijk worden. Dat betreft de verantwoordelijkheid voor water aan- en afvoer, voor de waterkwaliteit, voor het onderhouden van het “bakprofiel”, en voor het nautisch beheer. Wie is verantwoordelijk voor wat?

  1. Duurzaam varen in Friesland

In het ontwerp RMP ontbreekt de duurzame watersport. Het gaat vooral over de uitstoot van gassen uit dieselmotoren, die in de meeste jachten en sloepen staan. Dit sluit direct aan bij stikstofdiscussie over de depositie in natuurgebieden, waar de agrarische sector een rol in speelt. In het RMP zou ons inziens aandacht moeten worden besteed aan duurzaam varen middels …

  • het bevorderen van het gebruik van blauwe diesel (HVO) 
  • het stimuleren van het elektrisch varen

Een belangrijke factor hierbij is de benodigde infrastructuur:

  • HVO-tanklocaties aan het water
  • e- laadlocaties aan het water
  • fossielvrije vaarroutes (voorheen e-only routes) in kwetsbare gebieden)

Het RegioTeam Friesland vraagt om bovenstaande punten in de Friese RPM op te nemen.

Deel dit artikel:

Regioteam Friesland dient zienswijze in voor Regionaal Mobiliteits Programma