Rotterdamsche Zeilvereeniging start horecagelegenheid met oog op groei

28 april 2022

Rotterdamsche Zeilvereeniging start horecagelegenheid met oog op groei

De Rotterdamsche Zeilvereeniging (RZV) krijgt een bredere horecavergunning. Leden, buurtgenoten, toeristen; iedereen kan dan langskomen om met wat eten en drinken te genieten van de mooie locatie aan de Kralingse Plas. De eigen verenigingsavonden en -evenementen blijven intern. Bestuurslid Marijn Romer: “Deze horecagelegenheid is 1 van de pijlers onder de toekomst van onze club.” 

RZV krijgt een andere horecavergunning. Wat mag straks wel, wat nu niet mag? 

“We hebben nu nog een paracommerciële vergunning. Hiermee kunnen we de vereniging en watersportactiviteiten voorzien van horeca. Verder is er ruimte om 12 keer per jaar een extern event te faciliteren, zoals een verjaardag of huwelijk. We gaan naar een exploitatievergunning categorie 2: een vergunning voor open horeca. Ook gasten van buiten de vereniging zijn dan welkom.” 

Is het met leden alleen niet gezellig meer?

“Zeker wel! Laat ik voorop stellen dat het hartstikke goed gaat met de club. We zijn gehuisvest in een mooi monumentaal pand aan de Kralingse Plas; onze leden zijn actief met zeilen en wedstrijden; we leiden jeugd op; hebben aandacht voor de brede watersport - niet alleen zeilen, maar ook suppen en wat (elektrische) sloepjes; en we hebben aandacht voor het sociale verenigingsleven.” 

Wat hopen jullie dan te bereiken met de vergunning?

“Als vereniging moet je vooruit kijken. Een gastheer runt onze horeca en haalt daar zijn inkomen uit. Dit werkt met alleen interne omzet krap aan. De horeca willen we ook voor de toekomst borgen. Dit willen we doen door een ervaren ondernemer de horeca op onze club te laten exploiteren. Dat levert RZV vervolgens ook extra inkomsten op. Daarvan kunnen wij de kosten van onderhoud aan ons pand en klussen waar geen vrijwilligers voor zijn bekostigen. Verder heeft horeca een aanzuigende werking: ook niet-leden zullen eens een hapje of drankje komen doen. En wij verwachten dat een deel daarvan enthousiast wordt voor watersport en sommigen het hier zo leuk vinden dat ze lid worden van RZV. Ledenaanwas is een derde reden dus. De gemeente kon goed meegaan in onze beweegredenen.”   

En wat vinden de leden van RZV ervan?

“We hebben het natuurlijk uitgebreid besproken binnen de club. In de statuten en andere formele documenten legden we vast dat de horeca alleen mag dienen om de vereniging en watersport te ondersteunen. Het is een traject van jaren hoor. Gemeentepolitiek, vergunningen, juridische randvoorwaarden, aanpassen van de statuten en het huishoudelijk regelement. Uiteindelijk gingen we naar de notaris. De RZV heeft nu een eigen RZV Horeca BV en de laatste stappen zijn onderweg!” 

Met welke horeca-ondernemer gaan jullie in zee?

“We zijn in gesprek met 3 partijen. Het zijn allemaal ervaren ondernemers die al een bedrijf hebben. Dat is fijn, want die hebben al een administratie, personeel, een klantenkring en ervaring in hoe je een horecatent tot een succes maakt. We letten er ook op dat de ondernemer klikt met onze club. Met de leden, de watersport en ook met de actieve studentengroep. Het is belangrijk en fijn als het lekker werkt over en weer. Tegen de zomer hopen we alles rond te hebben. Kom langs!” 

 

Meer weten? Kijk op www.rzv.nl

Deel dit artikel:

Uitgelichte artikelen

Verenigingen

De partners van het Watersportverbond