Tegemoetkoming kosten strijken mast voor passeren Spieringbrug

13 augustus 2023

Tegemoetkoming kosten strijken mast voor passeren Spieringbrug

De Spieringbrug in Muiden is al enige tijd kapot. Eén van de cilinders van de brug is beschadigd waardoor de brug niet meer open kan. Gemeente Gooise Meren heeft besloten de kapotte Spieringbrug in Muiden deze zomer niet nog eens open te takelen zodat (hoge) schepen vanaf de Vecht de brug kunnen passeren.

De verwachting is dat de brug in de loop van september weer operationeel is. Dat betekent dat de hele vakantieperiode zeilboten met een masthoogte meer dan 9,10 meter het gebied achter de Spieringbrug alleen kunnen verlaten als de mast gestreken is. Er is gekeken naar een mogelijkheid om het leed een beetje te verzachten en de gedupeerde bootbezitters tegemoet te komen.

Kosten strijken mast

Het strijken van hoge masten is alleen mogelijk met hulp van een kraan. Ook is het voorbereidende werk en het weer terugplaatsen van de mast een precisiewerk. Meestal wordt dit uitgevoerd bij een jachtwerf of jachthaven met deze mogelijkheden.

Tegemoetkoming in kosten

Extra kosten die gemaakt worden om de mast te strijken en weer op te zetten komen voor rekening en risico van booteigenaren. Om de schade voor hen te beperken en tegemoet te komen in kosten treft gemeente Gooise Meren een regeling. Deze regeling houdt in dat de gemeente een deel van de kosten betaalt voor het strijken en het opzetten van de mast. Het betreft een eenmalige tegemoetkoming van € 200 per schip voor het strijken en weer zetten van de mast.

Voorwaarden

Om als booteigenaar in aanmerking te kunnen komen voor tegemoetkoming gelden de volgende voorwaarden:

  • Er voor het schip geen mogelijkheid voor omvaren is (masthoogte hoger dan 9.10 m)
  • Het schip heeft haar thuishaven in het gebied wat alleen kan worden ontsloten naar het Gooimeer door de Spieringbrug te passeren
  • De eigenaar een vaste ligplaats heeft binnen het genoemde gebied met een onderliggende overeenkomst die is afgesloten voor 19 juni 2023
  • De mast is gestreken door een jachthaven binnen het genoemde gebied
  • Het strijken van de mast aantoonbaar na 19 juni is gedaan tot het moment dat de brug weer operationeel is

De tegemoetkoming loopt via de jachthaven, als booteigenaar hoef je niet rechtstreeks contact op te nemen met Gooise Meren. De jachthaven dient een nota in bij de gemeente ter hoogte van de tegemoetkoming (€ 200) waarbij de naam van het schip en de eigenaar is beschreven. De uitbetaling vindt plaats aan de betreffende jachthaven, deze geeft de eigenaren een korting van € 200

Herstel Spieringbrug

Vanaf 21 augustus vinden de herstelwerkzaamheden aan de brug plaats. Het is nog niet precies bekend wanneer de brug weer kan draaien voor de scheepvaart. De werkzaamheden zullen ongeveer een week duren. 

Deel dit artikel:

De partners van het Watersportverbond