Toch toegang voor kanovaarders bij Zwarte Water

28 maart 2024

Toch toegang voor kanovaarders bij Zwarte Water

Na de teleurstelling over het verloren beroep op de plaatsing van Damwanden in het Zwarte Water, toch een kleine opsteker. Kanovaarders krijgen gedeeltelijk toegang tot het gebied tussen Hasselt en het Zwarte Meer in Noord-West Overrijssel. 

Dit stuk was eerst afgesloten omdat het is aangewezen als paaigebied voor vissen (Kader Richtlijn Water). Daarvoor worden damwanden geslagen, een nevengeul gegraven en eilanden aangelegd. De damwanden maken het stuk water te gevaarlijk voor niet gemotoriseerde recreatievaart vanwege de golfslag die hierdoor ontstaat. 

Toch varen in de nevengeul

Na eerdere berichtgeving dat varen voor niet gemotoriseerde vaartuigen niet mocht, is uit onverwachte hoek toch een mogelijkheid ontstaan voor kanovaarders, suppen en roeiboten om op dit stuk te varen. Op de informatiebijeenkomst Genne Overwaters vroegen wij toegang voor kanovaarders op de nevengeul, en dat is gehonoreerd. Er mag dus op de nevengeul gevaren worden met een kano. Aan onze wens van de kanostuw kan helaas niet worden voldaan.

Bij Genne Overwaters, aan noordelijke ingang, komt een A1a bord. Dit geeft de toegang voor niet gemotoriseerd recreatievaart. Dus kano’s, suppen en roeibootjes. Omdat de nevengeul aan de zuidelijke zijde een duiker heeft, is het niet mogelijk om daar weer op het Zwarte Water uit te komen. Omkeren is daarom nodig.

Ook bij de damwanden op het Zwarte water zullen deze borden geplaatst worden, waardoor kanoërs en andere recreatievaart zonder motor achter de damwand kunnen varen. Net als nu is het niet toegestaan om aan te leggen en de oever op te gaan, maar er kan veilig achterlangs gevaren worden en snelvaarders gemeden.

De werkzaamheden zijn inmiddels gestart en zullen in de loop van dit jaar gereed komen.

Deel dit artikel:

De partners van het Watersportverbond