Urban watersporten op de grachten van Amsterdam tijdens de Dutch Water Week

5 mei 2022

Urban watersporten op de grachten van Amsterdam tijdens de Dutch Water Week

Ken je de traditionele watersporten zo langzamerhand wel en wil je eens wat anders proberen? Dan zit je goed bij de Dutch Water Week. Exventure organiseert diverse urban watersport clinics in Amsterdam tijdens het weekend van 27 tot en met 29 mei. Denk aan Suppen, wakeboarden, skinboarden en zelfs waterfietsen!

Coen Schild van Exventure neemt ons mee in de wereld van urban watersports. “Urban Sports zijn eigenlijk niets anders dan de minder traditionele sporten. Traditionele sporten zijn bijvoorbeeld voetbal en hockey. Sporten zoals skateboarden en basketbal zijn meer urban sports, sporten die goed tot hun recht komen in een stedelijke omgeving. Op het water is dit hetzelfde, hier zijn zeilen, windsurfen en roeien de traditionele sporten. Suppen, eFoilen, flyboarden en wakeboarden vallen onder de urban watersports.”

 

Aftrap met NK Efoil

Met enkele van die urban sports kun je dus kennismaken tijdens de Dutch Water Week. Er worden allerlei clinics gegeven, wedstrijden georganiseerd en demonstraties gedaan. “Op vrijdag 27 mei, tijdens de ploegenpresentatie bij het Scheepvaartmuseum, wordt het NK eFoil georganiseerd.” Eerder spraken wij al met Jochem Koning over het eFoilen en dit NK, zie hier

“Tegelijkertijd met dit NK organiseren we een suptour door de grachten van Amsterdam. Enige ervaring met suppen is hierbij handig, we zullen de groep verdelen naar ieders niveau. De meest ervaren groep vertrekt als laatste. Het rondje dat we gaan varen zal onder andere langs de magere brug, de nieuwe markt en het Centraal Station gaan. Bij terugkomst nodigen we de suppers uit om aan te schuiven bij Pension Homeland voor een pizza en drankje. Dan kijken we direct de finales van het NK eFoil.”

 

Voor de Suptour kan iedereen zich aanmelden, Exventure stelt materiaal beschikbaar, maar je mag natuurlijk ook je eigen spullen meenemen.

 

Waterfietsen met wielrenners

“Zaterdag pakken we, ook weer in de binnenhaven van het Marine terrein in Amsterdam, de waterfiets. We beginnen hier met een waterfiets op de SUP, hier zetten we wielrenners op en organiseren we sprintwedstrijden. Daarna pakken we die lekker lompe bakken, hier kunnen groepen meer voor de fun meedoen met wedstrijdjes. Misschien niet echt ‘urban’, maar het leek ons leuk om die waterfietsen zo ook in te zetten.”

Wil je toch liever naar iets spectaculairdere wedstrijden op het water kijken, dan zit je vanaf 16 uur goed in de binnenhaven van Amsterdam. “Hier gaan we wakeboarden! In de middag zijn er kwalificatiewedstrijden waarbij de wakeboarders strijden voor een plekje in de finale later die dag. Er komt een rail van 10 meter en een kicker waar ze hun stunts doen in 3 runs. Een jury beoordeeld de sporters, de huldiging van de uiteindelijke winnaar vindt dan plaats bij Pension Homeland.”

 

Zondag clinicdag

De laatste dag van de urban sports is zondag 29 mei. Dit is de clinic dag waarbij vooral het Suppen een hoofdrol speelt. “Voor kinderen zijn er clinics, hierbij leren ze de verschillende technieken, krijgen ze de kans even te oefenen en sluiten de clinic vervolgens af door het peddelen van een parcours. Daarna krijg je een echt supbrevet mee naar huis.”

Voor kinderen is er het hele weekend ook de mogelijkheid te skinboarden. Hier ligt een bordje voor klaar tegen de binnenhaven aan, deze activiteit wordt steeds aangeboden tussen alle andere activiteiten door.

 

“We organiseren ook een supwedstrijd voor de jeugd, tot en met 15 jaar. Hiervoor hebben wij boards beschikbaar zodat ze in een eenheidsklasse tegen elkaar kunnen peddelen.”

 

De zondag is overigens niet alleen voor kinderen, gedurende de dag wordt de suptoertocht van vrijdag ook nog een aantal keer georganiseerd. Aanmelden voor alle activiteiten kan ter plekke, maar het is ook mogelijk een tijdslot te reserveren via hier Inschrijven hiervoor kan vanaf vrijdag 6 mei.

 

Programma

Vrijdag 27 mei 

18.00 – 21.00 uur: NK eFoil

18.00 – 19.00 uur: Friday night sup

 

Zaterdag 28 mei

12:00 uur: Waterfiets contest - Racefiets

14:00 uur: ‘Klasbak van het Water’ waterfietsrace 

15.00 – 18.00 uur: Kwalificaties wakeboard obstacle battle

18.00 – 19.00 uur: Finale wakeboard obstacle battle

 

Zondag 29 mei

Vanaf 11.00 uur: Clinic sup voor jeugd t/m 15 jaar

Vanaf 11.00 uur: Suptoertocht Amsterdam

Vanaf 11:00 uur Diverse Demo’s

Vanaf 14:00 uur : Supwedstrijd jeugd

Deel dit artikel:

Uitgelichte artikelen

De partners van het Watersportverbond