Vaargeul Slijkgat weer op diepte

4 augustus 2022

Vaargeul Slijkgat weer op diepte

In de week van 18 juli is in het Slijkgat de betonning weer verlegd in verband met de uitgebaggerde vaargeul Slijkgat. De vaargeul is nu weer geheel op diepte (NAP-55dm.). Dus men kan weer te allen tijde in- en uitvaren. Let op: buiten de vaargeul kloppen de huidige kaartdiepten niet. In het bijzonder ten Noordwesten van de boeien lijn SG6 / SG8.

 

Wie vanuit Stellendam naar zee wil varen, moet door het Slijkgat. Op deze plek is al geruime tijd sprake van verzanding. Dit wordt veroorzaakt door een combinatie van de afvoer van de rivieren in het achterland en de stroming op zee. Het gevolg is dat de boeien niet altijd op de goede plaats liggen en dat bemoeilijkt de doorvaart. Vanwege schuivende ondiepten zijn er gevallen bekend van boten die vast komen te liggen in het Slijkgat. Wij raden passanten aan naar kanaal 25 te luisteren van post Ouddorp. De vuurtorenwachter aldaar adviseert in ieder geval bij boei SG5 de groene tonnenlijn aan te houden.

 

Houd midden vaargeul aan

Rijkswaterstaat heeft weliswaar een baggerverplichting (4 meter diepte), maar zeker na stormachtig weer is het niet mogelijk om de vaargeul direct weer op diepte te brengen en/of de boeien snel weer goed neer te leggen. Het is echt noodzakelijk om het midden van de vaargeul aan te houden. Hier wordt dieper (5,5 meter) gebaggerd dan aan de randen (4 meter).

 

Aandachtspunten voor het varen door het Slijkgat:

  • Luister in het Slijkgat kanaal 25 permanent uit. De post Ouddorp kan adviseren, maar indien nodig ook waarschuwingen geven.
  • Het Slijkgat kan gevaarlijk zijn met windkracht 6+ Bft. Bij alle windstreken tussen West en Noord (grondzeeën); vooral tijdens eb-stroom.
  • Hou er rekening mee dat inkomende diepstekende (5,5M) viskotters of een baggervaartuig het midden van de vaargeul nodig hebben en niet uit kunnen wijken.
  • Maak eventueel een afspraak op VHF25.

 

Verkeerspost Ouddorp en Slijkgat

  • Vuurtoren Ouddorp is operationeel van:

06.00 tot 22.00 in de zomer (15mei tot 15 september)

08.00 tot 16.00 in de winter (15 sept tot 15 mei)

En: 2x nachtdienst 22.00 – 06.00:  van zondag op maandagnacht en donderdag op vrijdagnacht

Gedurende deze tijden te bereiken op VHF25

 

  • Het werkgebied grenst ten westen aan: VTS Scheldemond (VTS-SM) VHF64 tot ten noorden: VTS Hoek van Holland VHF1, VHF2 / VHF3.

 

  • Elk uur (h.+30) wordt er op VHF 25 en VHF71 een scheepvaartbericht uitgezonden met daar bij de actuele weer en golf situatie + eventuele bijzonderheden. VHF 71 wordt niet uitgeluisterd, maar is voor schepen op de Grevelingen en Oosterschelde te ontvangen. (VHF25 heeft daar geen ontvangst)

 

Momenteel wordt de dienst op woensdag en zaterdag waargenomen vanuit VP Wemeldinge (ook op VHF25 en men heeft daar ook radardekking van het Slijkgat).

Telefonisch te bereiken op 088-7970956. Buiten operationele tijd is de telefoon doorgeschakeld naar VP Vlissingen of VP Wemeldinge.

 

Deel dit artikel:

Uitgelichte artikelen

De partners van het Watersportverbond