Varen in de kou; tips voor varen in de winter en het vroege voorjaar

24 januari 2024

Varen in de kou; tips voor varen in de winter en het vroege voorjaar

Hoe kun je zo comfortabel en veilig mogelijk het water op in de winter? Sup instructeur Ghislaine, wingfoiler Ingrid en zeilers Jan en Annelinde delen hun vaartips voor in de winter. Ook heel handig voor als het over een paar weken net een paar graden warmer is en je niet kan wachten om het water op te gaan!

Ghislaine deelt haar SUP tips vanuit het zonnige Portugal

Supinstructeur Ghislaine zit nu in Portugal, maar geeft normaal gesproken de hele winter door les bij Lakeside SUP in Amersfoort. 

‘Ik heb in 2019 bij Janneke in Gouda de opleiding tot sup instructeur vlak water gevolgd. Daarna heb ik ook de internationale instructeursopleiding gevolgd, en het afgelopen jaar nog een opleiding die zich meer richt op techniek. Toevallig ben ik nu hier aan het kijken of ik mijn sup rescue kan vernieuwen. Dan heb ik die ook maar weer binnen voor het watersportseizoen in Nederland echt losbarst.’ 

‘Ik geef inmiddels door heel Nederland les en de club meiden in Amersfoort is echt gemotiveerd om de hele winter door te suppen. Op dinsdagavond trainen we daar in het donker en ook op zondagochtend zijn we op het water. Mijn plek wordt nu tijdelijk ingevuld door de eigenaresse Isabella van Lakeside Sup.’ 

 

Drie wintertips van Ghislaine
  • Kleed je op de watertemperatuur
    Waar ik zelf altijd alert op ben en ook met mijn groep deel, is dat je je moet kleden op de watertemperatuur en niet op de buiten temperatuur. Het water is vaak een flink stuk kouder dan je verwacht!
  • Zoek gezelschap
    In de winter kijk ik vaak wanneer de kanovereniging het water op gaat en dan sluit ik daarbij aan. Mocht er dan toch iets gebeuren, dan is er hulp in de buurt.
  • Neem een dunne windstopper mee als je het water op gaat
    Ik neem altijd een dunne windstopper mee als ik het water op ga. Past vaak makkelijk in een jaszak of waterdicht tasje. Mocht je wel nat worden of erin vallen, dan houdt het windjack je nog best wel even warm.
Foto Peter Beks
Foto Peter Beks

Wingfoiler Ingrid Bakker: ’We hebben een app groep met inmiddels zo'n 100 windsurfers, windfoilers en wingfoilers’

Ingrid is wekelijks op het water te vinden: ‘Ik was gister nog op de Zuwe bij de Loosdrechtse plassen. Het was fris, maar wel heel lekker om op het water te zijn, en ik was zeker niet de enige. Ik zit in een Whatsapp groep met inmiddels zo’n 100 windsurfers, windfoilers en wingfoilers. Als de wind iets noordelijker is, varen we bij de Strook en anders, zoals afgelopen week, op de Zuwe. Best wel een ideale plek, er is een groot grasveld, het is er vrij diep en je hebt er geen wier. Dat is vooral ook in de zomer heel fijn.’ 

‘Ik vaar eigenlijk altijd wel door in de winter, en ben nu extra gemotiveerd om elke sessie een beetje beter te worden. Nadat ik afgelopen seizoen heb deelgenomen aan de Defi Wing en het NK wingfoilen long distance tijdens de Ronde om Texel, ben ik voor Mistral gaan varen. Aankomend seizoen wil ik voor het eerst gaan deelnemen aan de Wingfoilracing World Cup wedstrijden en trainen hiervoor is dan echt nodig.’

Drie wintertips van Ingrid
  • Blijf zolang mogelijk warm
    ‘Ik bereid me in de winter altijd veel beter voor ten opzichte van de zomer, zodat ik zo weinig mogelijk afkoel en vrijwel meteen het water op kan. Ik kies van tevoren met welke foil ik ga varen en ik zet mijn board, mast en foil bij de auto uit de wind in elkaar.’ 
  • Vraag om advies
    Als je nog niet zoveel ervaring hebt, is het fijn als er mensen zijn met ervaring die je vragen kunt stellen en dat je kunt oefenen in een veilige omgeving. Wanneer je in de buurt van Loosdrechtse Plassen woont en het fijn vindt om aan te haken bij de Whatsapp groep, dan mag je me altijd een bericht sturen via Instagram of een vraag stellen. Naast dat het wingfoilen voor mij een uit de hand gelopen hobby is, ben ik inmiddels gecertificeerd instructeur. Mijn uiteindelijke passie en droom is om coach te worden in de watersport. Waar ik je op weg kan helpen doe ik dat graag!
  • Neem tijd om uit te vinden wat voor jou werkt
    Bij het wingfoilen is mijn ervaring met handschoentjes heel anders dan bij het catamaranzeilen, wat ik vroeger veel deed. Met dichte handschoenen gaan mijn pezen vaak irriteren. Dus als ik vanwege echt extreme kou met dichte handschoenen vaar, dan vaar ik ook met trapeze voor minder druk op mijn handen en pezen. Als ik niet of weinig met trapeze wil varen, dan kies ik liever voor de open palm wanten.

    Het is verstandig om uit te proberen wat voor jou goed werkt. Dat geldt ook voor schoentjes. Je kunt met 6/7 mm schoentjes varen tegen de kou, maar met 2 mm schoentjes kan ik mijn voeten in de schoentjes beter bewegen. Dat voelt voor mij warmer en ik voel mijn board beter.

Na vier weken varen kunnen Jan en Annelinde weer terug naar Monnickendam

Jan en Annelinde varen met hun hond Ot op de Gandalf, een stalen tweemaster van 18 meter. Na vier weken winterzeilen zijn ze inmiddels weer onderweg naar Monnickendam, hun thuishaven, waar het water inmiddels genoeg gezakt is en op de meeste steigers de stroom weer is aangesloten.

‘We waren voor de jaarwisseling naar Terschelling gevaren. Toen we daar hoorden dat het water zo extreem hoog zou komen te staan, besloten we om na storm Henk eerst naar Makkum te zeilen', aldus Jan. Op het moment dat we Jan en Annelinde spreken, liggen ze in Enkhuizen en zijn ze bijna weer ‘thuis’. Alleen storm nog Isha even afwachten.

‘Enkhuizen is een van onze favoriete havens. We kijken sowieso in de winter altijd naar waar de Bruine Vloot schepen liggen. Met vorst wordt in veel havens het water afgesloten, zoals bijvoorbeeld In Makkum. Daar heb je dan geen water op de steiger, maar wel vaak een apart watertappunt voor de Bruine Vloot of vissersschepen.’

Drie wintertips van Jan en Annelinde
  • Let goed op de betonning
    Vergelijk de betonning in de winter niet met de zomer. Veel betonning wordt in de winter namelijk weggehaald, vooral rond snelvaargebieden.
  • Houd er rekening mee dat de wind in de winter 'dikker' is
    Omdat er in de winter veel meer vocht in de lucht zit, is de wind ‘dikker’ en bijvoorbeeld een windkracht vier niet hetzelfde als een windkracht vier in de winter. Dit is ook de reden dat de luchtontvochtiger hier vaak staat te draaien. Als je langer van plan bent op het water te zijn is het altijd goed om te bedenken wat er wel en niet goed tegen vocht kan en in welke kasten je dat opbergt.
  • Zorg altijd voor een back-up kacheltje
    We varen nu een jaar met de Gandalf en hebben hier aan boord een CV, dus dat is heel luxe. Maar je wilt alsnog altijd een extra kachel als back-up, het liefst eentje die niet op stroom loopt. Dat vind je niet overal in de winter. Op veel boten staat een potkachel, een soort open haard, maar dan op diesel. Met de voorraad iets hoger dan de kachel, zodat je ook geen pomp (en dus geen elektra) nodig hebt.

Voor meer avonturen door Nederland met de Gandalf kun je Jan en Annelinde volgen op Instagram

Deel dit artikel:

Uitgelichte artikelen

Recreatie Wedstrijdsport zeilen, wind- en kitesurfen

De partners van het Watersportverbond