Vier zeilers in ‘Special Olympics Team NL’ naar de World Games in Berlijn

15 juni 2023

Vier zeilers naar Special Olympics World Games in Berlijn

Aanstaande zaterdag 17 juni starten de Special Olympics World Games 2023 in Berlijn. Nederland wordt op dit grootste inclusieve sportevenement ter wereld vertegenwoordigd door 55 sporters, waaronder vier zeilers. Het Watersportverbond vindt dat een aanmoediging waard en steunt het team met kennis, kleding, materiaal en advies met de hulp van partners Musto en Allianz. TeamAllianz leden, waaronder Marit Bouwmeester en Annelous Lammerts, gaven op 12 april het team een aantal tips en staken ze een hart onder de riem.

Special Olympics

Van 17 tot en met 25 juni 2023 vinden de Special Olympics World Games 2023 plaats in Berlijn. Duizenden sporters met een verstandelijke beperking uit meer dan 190 landen nemen het tegen elkaar op in 26 zomersporten en twee extra demonstratiesporten. Samen met 2.500 coaches, 20.000 vrijwilligers en minstens 500.000 toeschouwers.

Special Olympics Team NL zal ook meedoen op dit wereldpodium. De ervaring leert dat deelname aan de World Games levens verandert en dat de deelnemers vaak boven boven zichzelf uitstijgen wat betreft sportprestaties maar vooral ook zelfstandigheid en zelfredzaamheid. Dit is voor de sporters de kans van hun leven en tegelijkertijd de moeilijkste competitie ooit. Een moment waarop ze hun talenten en vaardigheden op wereldniveau laten zien.

Special Olympics TeamNL Zeilen

Special Olympics TeamNL Zeilen bestaat uit Sven Knot, Quirine van Bommel, Bradley de Drijver en Daan van der Hoeven. Deze vier sporters worden ondersteund door coaches Anne Dirk van der Goot en Christel Bertens.

De vier Special Olympics TeamNL Zeilen bemannen zelf de boot. Het team wordt aangevuld met Annemieke Noort – de Bruin en Jos Viveen. Deze Unified Partners, zeilers zonder een verstandelijke beperking, zijn alleen verbaal aanwezig voor aanwijzingen. Indien een noodsituatie zich voordoet, kunnen ze ingrijpen. Mark van der Heijden van stichting Plons is aanwezig als Technisch Gedelegeerde. Van der Heijden is verantwoordelijk voor het zeilenprogramma.

Marit Bouwmeester: “Het zijn zeker krachtpatsers”

Marit Bouwmeester en Annelous Lammerts van TeamAllianz waren aanwezig om de groep welkom te heten, rond te leiden in het Topzeilcentrum in Scheveningen, langs de boten en de sportschool.

Annelous Lammerts legt uit: “Vandaag (12 april 2023, red.) was het team van Special Olympics hier. Die gaan over acht weken naar de World Games. Die willen we namens TeamAllianz heel veel succes wensen en kleinigheidje meegeven van Musto. We gaan ook nog even samen de sportschool in en we geven nog wat tips over wind herkennen op het water.”

Arno van Gerven, directeur van het Watersportverbond, zegt: “We kijken uit naar een vrolijk en internationaal sportfestival, en volgen vooral de vier zeilers. We ondersteunen dit evenement van harte en doen ons best, samen met de Internationale zeilbond, om te zorgen voor meer erkenning en maatschappelijke participatie van mensen met een verstandelijke beperking in onze samenleving door sport.”

Special Olympics Nederland (SON) is dé sportorganisatie voor mensen met een verstandelijke beperking. In samenwerking met de de sportbonden is SON verantwoordelijk voor de (Inter)nationale sportevenementen voor mensen met een verstandelijke beperking in Nederland.

Deel dit artikel:

Uitgelichte artikelen

Topsport Wedstrijdsport zeilen, wind- en kitesurfen

De partners van het Watersportverbond