Watersportverbond stopt met examen TKN

Het Watersportverbond heeft besloten om per 1 januari 2020 te stoppen met de organisatie van het examen Theoretische Kustnavigatie (TKN).

26 september 2019

Het Watersportverbond heeft besloten om per 1 januari 2020 te stoppen met de organisatie van het examen Theoretische Kustnavigatie (TKN). Het najaarsexamen van 23 november 2019 zal nog op de reguliere wijze plaatsvinden. In november 2020 wordt er nog een herexamen georganiseerd voor alle deelnemers uit 2019 die daar nog recht op hebben.

Het Watersportverbond heeft hiertoe besloten vanwege een aangescherpte rolopvatting en aanpak van opleidingen. Via regie en een geprioriteerde aanpak op de ruim 80 opleidingslijnen van de bond, ligt de focus nu op de kwaliteit en de toegankelijkheid van de opleidingen en niet meer op de examinering. Teruglopende deelnemersaantallen en de intrede van nieuwe technologieën spelen ook een rol bij de beslissing. Omdat het diploma TKN onderdeel uitmaakt van de CWO diplomalijn Zeezeilen, heeft het Watersportverbond een gesprek geïnitieerd met de CWO en de TKN examencommissie.

Veiligheid op zee blijft uiteraard voor ons een belangrijk thema waar we op de volgende wijze invulling aan blijven geven:

  • Campagnes via onze betrokkenheid bij "Varen doe je samen".
  • Via ons Regioteam Noordzee in gesprekken met overheden etc.
  • Via onze rol in het CWO bij opleidingen gericht op zeezeilen.

 

Herexamen 14 november 2020

Op zaterdag 14 november 2020 wordt voor de mensen die hier nog recht op hebben, een laatste mogelijkheid tot een herexamen georganiseerd. Dit examen zal plaatsvinden in Utrecht.

Inschrijven kan vanaf 1 januari 2020 via webshop.watersporters.nl. Bij het TKN-examen wordt gebruik gemaakt van zeekaarten (leskaarten) en een aantal nautische gegevens. Elk examen heeft een eigen set bijlagen waarin de gegevens voor dat examen staan. Om alvast kennis te maken met de vorm waarin deze worden gepresenteerd, is een pakket met voorbeelden van nautische gegevens hieronder te downloaden.

Voorbeeldexamen 2019 inclusief bijlagen

Deel dit artikel:

De partners van het Watersportverbond