Toervaren

Als toervaarder geniet je tijdens tochten vooral van de rust en de natuur. In Nederland en het buitenland zijn vele mooie tochten te kanoën. Waar moet je allemaal om denken als je een toertocht gaat varen?

Varen in Nederland

Het is mooi weer, dan ga jij natuurlijk het water op! Lekker met je kano door de natuur van Nederland varen. Er zijn namelijk heel veel mooie tochten te ontdekken in ons land. Friesland is een bekende watersportprovincie, net als Overijssel en Zeeland. Toch zijn dit niet de enige provincies waar je met de kano goed terecht kan. Hier vind je een overzicht van alle rivieren in Nederland, opgedeeld per provincie. Achter de rivieren staan de vaarwaterpunten vermeld. Deze vaarwaterpunten kun je verzamelen voor je toerboekje.

Zorg dat je altijd voorbereid het water op gaat. Lees bijvoorbeeld alle veiligheidsregels, oriënteer je op de geplande route en kijk of er obstakels in de tocht zitten waar je vooraf aandacht aan kunt besteden. Tip: De RiverGuide-app van Rijkswaterstaat geeft je informatie over bedientijden van bruggen en sluizen en over hinder of stremmingen op je route.

 

Georganiseerde kanotochten

Als beginner is het verstandig om ervaring op te doen. Dit kan via een cursus of door samen te varen met geoefende vaarders. In Nederland zijn er meer dan 100 kanoverenigingen waar veelal van deze geoefende vaarders actief zijn. Een vereniging heeft soms vaarders met een bepaalde specialisatie zoals bijvoorbeeld wildwatervaren, zeekajakken, open kanovaren en brandingvaren, maar meestal is binnen een vereniging diversiteit. Het is meestal niet nodig om direct lid te worden bij een vereniging, maar dan zal men vaak een kleine vergoeding vragen voor het gebruik van een kano of voor de lessen die worden gevolgd. Voor het meevaren met een georganiseerde tocht is men altijd welkom.  Bekijk hier alle verenigingen aangesloten bij het Watersportverbond. Bekijk hier de 'Toerkalender' met alle georganiseerde tochten

Zeekajakvaren

Ook de Noordzee kan op een windluwe dag een prachtige omgeving zijn om te zeekajakken. Onder het zeekajakken kunnen we meerdere disciplines verstaan. Brandingvaren, surfski en het toervaren op zee. Lees hier meer over zeekajakvaren.

Aangepast kanovaren

Ook met een beperking zijn er tal van mogelijkheden om het water op te gaan! Kanovaren is zeer geschikt om te beoefenen voor minder valide mensen. Plezier op het water is 100% gegarandeerd. Meer informatie over beginnen met aangepast kanovaren vind je hier.


Handige links

Kanokaart Nederland
Kanoweb
Varen doe je samen!
Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij 
Routes Natuurmonumenten 

 

Recreatie

Uitgelichte artikelen

De partners van het Watersportverbond