Hierom ben je lid als vereniging

Hierom ben je lid als vereniging

Het Koninklijk Nederlands Watersport Verbond bestaat sinds 1890, en is het overkoepelend orgaan van watersportverenigingen in Nederland. Dit zijn motorboot-, zeil-, kano-, windsurf-, catamaran- en kitesurfverenigingen, maar meestal is het een combinatie met allerlei soorten watersporters.

In totaal zijn zo’n 400 watersportorganisaties aangesloten, en heeft het Watersportverbond circa 80.000 leden. Daarnaast is het Verbond er ook voor de bijna 1 miljoen watersporters die buiten het verenigingsleven om van de Nederlandse waterwegen genieten.
Het Watersportverbond heeft een centraal kantoor in Utrecht, waar een gemotiveerd en enthousiast team van professionals het uitvoerende werk verzorgd. In 16 regio’s zetten meer dan 100 vrijwilligers zich in voor het Watersportverbond. Het Watersportverbond is daarmee de grootste watersportorganisatie en de nationale autoriteit op het gebied van wedstrijdsport en waterrecreatie.

Voordelen van het lidmaatschap van verenigingen
In de eerste plaats ondersteunen aangesloten verenigingen het werk dat het Watersportverbond doet als spreekbuis en belangenbehartiger van de watersport in Nederland. Hoe meer leden, hoe sterker het Watersportverbond en hoe sterker de stem van de watersport!

In de tweede plaats heeft elke aangesloten vereniging zelf profijt van het lidmaatschap van het Watersportverbond. Of het nu gaat om een vereniging van zeilers, motorbootvaarders, kanoërs en/of surfers, met of zonder eigen jachthaven en al of niet actief in het organiseren van wedstrijden. Iedere organisatie krijgt van het Watersportverbond informatie, hulp en advies op de gebieden waar dat nodig is. Daarnaast versterkt het lidmaatschap van het Watersportverbond de positie van de vereniging.

In de derde plaats profiteren de leden van de aangesloten verenigingen van het lidmaatschap van het Watersportverbond. Zij kunnen gratis of met korting gebruik maken van producten en diensten van het Watersportverbond, of andere leveranciers. Ook profiteren ze van aantrekkelijke kortingen met hun ledenkaart.

Wat doen we precies voor verenigingen?
Het Watersportverbond ondersteunt de besturen van aangesloten verenigingen om hun vereniging te besturen en problemen op te lossen of te voorkomen. Daarnaast organiseert het Watersportverbond cursussen, examens en opleidingen. Verenigingsondersteuning is specifiek voor de aangesloten verenigingen. Het Watersportverbond heeft twee vaste verenigingsondersteuners in dienst, en ondersteunt de aangesloten verenigingen op verschillende gebieden:

  • Juridische en fiscale zaken (belastingen, erfpacht en huurovereenkomsten, dwarsliggers, etc.)
  • Bestuurlijke zaken (meerjarenbeleid, vrijwilligersbeleid, sportief besturen, etc.)
  • Accommodatiezaken zoals jachthaven en clubgebouw (BUMA Stemra, horeca, jachthavenbeheer, model havenreglement, ligplaatsreglementen, etc.)
  • College van Deskundigen (een reservoir van vrijwilligers met hele specifieke kennis)
  • Jeugdsport en kaderopleidingen
  • Organisatie van activiteiten (draaiboeken en verhuur materiaal)
  • Korting door gezamenlijke inkoop (collectieve deals)

Bekijk hier onze presentatie voor verenigingen: 'Waarom ben je lid?'>>

Klik HIER voor een overzicht van bij het Watersportverbond aangesloten verenigingen. 

Background