Welke diploma's kan ik halen?

De officiële CWO-zeildiploma’s zijn er in verschillende disciplines, zoals: jeugdzeilen, zwaardboot, kielboot, catamaran en kajuitboot. De diploma's hebben 3 niveaus. Lees er hier meer over.

CWO

Commissie Watersport Opleidingen (CWO) is een gezamenlijk keurmerk van ons en de HISWA. Het staat voor veiligheid en eenduidige kwaliteit. Bij locaties met het CWO keurmerk krijg je altijd les van gediplomeerde instructeurs, in kleine groepen en in fatsoenlijke lesboten. Op elke CWO locatie behaal je dezelfde officiële zeildiploma’s.

CWO-diploma’s

De officiële CWO-zeildiploma’s zijn er in verschillende disciplines, zoals: jeugdzeilen, zwaardboot, kielboot, catamaran en kajuitboot. De diploma's hebben 3 niveaus.

Niveau I

Deze opleiding is voor personen die nog nooit gezeild hebben. Tijdens de opleiding leer je de beginselen van het zeilen. Denk aan eenvoudige basisvaardigheden als op- en aftuigen,  sturen, bediening van de zeilen en overstag gaan. Ook is er theorie over veiligheid en vaarregels op het water. Dit alles onder gunstige omstandigheden, in rustig vaarwater en een matige wind tot en met windkracht 3 Beaufort.

Niveau II

Cursisten kennen de beginselen van het zeilen al (niveau 1). Daarnaast leer je manoeuvres zoals opkruisen en aankomen aan hogerwal. Ook is hierover theorie. Alles onder redelijke omstandigheden, in niet te druk vaarwater tot en met windkracht 4 Beaufort.

Niveau III

Cursisten hebben niveau I en II onder de knie. In niveau III leer je  bijzondere technieken en de beginselen van het wedstrijdzeilen. Dit alles onder redelijke omstandigheden, tot en met windkracht 5 Beaufort voor jeugd en 6 Beaufort voor volwassenen. Ook is er theorie. Heb je niveau III gehaald? Dan ben je al een aardig ervaren zeiler! Je weet dan jezelf zelfstandig in allerlei situaties goed te redden.

Verschil vereniging n vaarschool

CWO erkende locaties kunnen verenigingen en vaarscholen zijn. Van een vereniging word je lid. Bij een vaarschool boek je een cursus. Beide bieden meestal het gehele jaar wekelijkse lessen, maar ook cursussen in bijvoorbeeld de vakantieperiodes. 

De partners van het Watersportverbond