Zeekajakvaren

Zeekajakken is eigenlijk niet één discipline. Onder het zeekajakken kunnen we meerdere disciplines verstaan. Brandingvaren, surfski en het toervaren op zee.

Zeekajakken is eigenlijk niet één discipline. Onder het zeekajakken kunnen we meerdere disciplines verstaan zoals brandingvaren, surfski en toervaren op zee. De laatste discipline wordt doorgaans bedoeld wanneer men spreekt over het zeekajakken.

Sinds de Inuit de kajak hebben uitgevonden bestaat het zeekajakken al. Voor de Inuit was het een middel om te jagen en zelfs familieleden te vervoeren. Tegenwoordig wordt de zeekajak die afstamt van de Inuit kajak toch vooral gebruikt als hobby en bestaat de kajak in allerlei vormen en maten naar gelang men andere vaareigenschappen wenst. Waar men in andere landen de kajak vaak aan een kleine wendbare boot denkt is het beeld van de kajak in Nederland vaak dat van een zeekajak. Dat komt omdat de zeekajak ook veel voor het toervaren op binnenwater wordt gebruikt. De zeekajak leent zich dan ook prima om op de binnenwateren van Nederland te varen doordat de vaarwegen (hoe klein soms ook) veelal recht en zonder korte bochten zijn.

De Noordzee kan op een windluwe dag een prachtige en zelfs veiligere omgeving zijn dan de drukke Nederlandse binnenwateren, maar met een beetje wind uit de goede richting veranderd onze Noordzee in een golfslagbad. Doordat de meeste zeekajakkers niet stoppen wanneer er golven ontstaan en zij ook niet op een kleine afstand van de kust blijven varen gelden er in de zeekajaksport diverse veiligheidsregels. De zeekajaksport kun je misschien wel vergelijken met bergsport. Het biedt voor elk niveau uitdagingen, maar je zult de regels moeten respecteren. Daarnaast is veel oefenen een must, instructeurs kunnen je allerlei trucs aanleren, maar het op zeevaren leer je uiteindelijk alleen maar door het te doen. Het is daarom van belang dat diegene die wil zeekajakken de juiste begeleiding en opleiding kan genieten. Het Watersportverbond heeft hiervoor de Commissie Buitenwater (onderdeel van het Kanoplatform) in het leven geroepen. Deze commissie zorgt voor de opleiding van instructeurs, de juiste documenten, examens en behartigt de belangen van het zeekajakvaren. Het uiteindelijk begeleiden en afnemen van examens van een ieder die wil varen gebeurt bij een vereniging, stichting of commerciële opleider. Meer informatie over de organisatie van het zeekajakken in Nederland lees je op de pagina ‘organisatie zeekajakken’.

Wil je starten met kanovaren? Zoek dan hier een aangesloten kanovereniging.


Veilig recreëren op zee

Kajakken op zee zou ernstig beperkt zijn wanneer er geen organisatie als de KNRM en Reddingsbrigade zouden zijn waarop een beroep kan worden gedaan tijdens een noodgeval. Dit zijn twee zelfstandige organisaties en zijn afhankelijk van uw giften. De commissie Buitenwater hecht waarde aan het lidmaatschap van deze organisaties door beoefenaars van onze mooie watersport.

Handige links

Stichtingen
NZKV
Peddelpraat

Commerciële bedrijven
Zeekajak.NL
Dutchseakayakers
Zeekajakschool Klaas Hofman

De partners van het Watersportverbond