Staande Mastroute

De Staande Mastroute is een route voor zeilschepen met een mast van maximaal dertig meter van de Zeeuws-Zuid-Hollandse delta via het IJsselmeer naar de Eems in de provincie Groningen.

De Staande Mastroute is een veilige doorgaande vaarroute voor zeil- en motorboten met een masthoogte of een opbouw van meer dan zes met. De vaarroute loopt van  de Zeeuws-Zuid-Hollandse delta via het IJsselmeer naar de Eems in de provincie Groningen. Het zuidelijk deel gaat van het Hollands Diep via Dordrecht, Gouda en Alphen aan den Rijn naar Amsterdam. Door Amsterdam vaart men meestal in konvooi. Het noordelijk deel gaat van het IJsselmeer via Lemmer, Leeuwarden en Groningen naar Delfzijl.

De Staande Mast route wordt bevaren door zowel beroepsvaart als de recreatievaart en is een veilig alternatief voor de tocht buitenom over de Noordzee.  De totale lengt van de Staande Mastroute bedraagt zo'n 458 kilometer. De vaarroute passeert in totaal 20 sluiscomplexen en 86 beweegbare bruggen en is opgedeeld in drie deeltrajecten. 

Rol van het Watersportverbond

Het Watersportverbond spant zich, samen met diverse partners, in om de Staande Mastroute in stand te houden. Daarom zitten wij als adviseur bij het Staande Mastroute-overleg van de vaarweg- en objectbeheerders van de route, zodat recreanten en watersporters nu en in de toekomst gebruik kunnen blijven maken van de route.

Ga goed voorbereid op weg! Gebruik de brochure

Ga je de Staande Mastroute of een deel varen? Dan is het belangrijk om je reis goed voor te bereiden. Dit kan door middel van de brochure met praktische informatie over o.a. de belangrijkste tijden om de tocht te starten zodat je een deeltraject binnen 24 uur kunt varen. Ook staat er meer informatie over de route en telefoonnummers van bedieningsposten en verkeerscentrales in de brochure. 


Bedieningstijden

De bedieningstijden van de bruggen en sluizen staan niet in de brochure. Deze kunnen wijzigen of er kan een tijdelijke stremming zijn door bijvoorbeeld werkzaamheden. Raadpleeg daarom altijd voor vertrek de actuele bedieningstijden op www.vaarweginformatie.nl

Meer informatie over de Staande Mast route vind je op de website van het convenant Varen doe je Samen!

Uitgelichte artikelen

De partners van het Watersportverbond