Verenigingen

Binnen de palen van de organisatie

Beveiliging

Regelmatig horen we of lezen we dat er in een jachthaven of clubhuis is ingebroken. Dat er buitenboordmotoren gestolen zijn of zelfs hele boten meegenomen zijn. Soms is er ook schade aan gebouwen of vaartuigen.

Beveiligingsplan
Het Watersportverbond heeft enige jaren geleden een beveiligingsplan voor jachthavens opgesteld. Het gaat hierbij om zowel het maken van beleid als de uitvoering van dit beleid. Een havenmeester of toezichthouder kan niet op ieder moment van de dag, zeven dagen per week, de gehele haven in de gaten houden. Je kunt de havenmeester en/of clubhuisbeheerder helpen door een aantal maatregelen te nemen.

Maatregelen
Weet wat de zwakke plekken zijn van je haventerrein of je clubhuis. Waar kunnen dieven gemakkelijk binnen komen. Vaak is dat over het water, maar natuurlijk ook over de weg. Wees zorgvuldig met het uitgeven van sleutels en/of toegangscodes. Houd een lijst bij van de uitgegeven sleutels. Druk je leden op het hart deuren en hekken achter zich te sluiten. Ook op bouwkundig gebied zijn er maatregelen te bedenken. Kijk eens naar het hang- en sluitwerk of een lamp met bewegingsmelder. Dieven staan immers niet graag in de schijnwerpers. Daarnaast kun je ook nog denken aan een alarm of camera.

Modeldocument
Neem eens de tijd om een beveiligingsplan voor je haven op papier te zetten. Je kunt hierbij ons model document Beveiliging jachthavens, beleid en plan als leidraad gebruiken. Je kunt het gemakkelijk aanpassen aan de situatie op jouw vereniging.

Background