Code Goed Sportbestuur biedt vereniging maatschappelijk kompas

Goed sportbestuur vormt de basis voor de integriteit in de sport. Iedere bestuurder heeft een voorbeeldfunctie. Daarom hebben we in Nederland sinds 2005 de Code Goed Sportbestuur.

Goed sportbestuur vormt de basis voor de integriteit in de sport. Iedere bestuurder heeft een voorbeeldfunctie. Daarom hebben we in Nederland sinds 2005 de Code Goed Sportbestuur. De Code Goed Sportbestuur sluit aan bij de huidige maatschappelijke ontwikkelingen en de toenemende waarde van sport. Sporters hebben in toenemende mate behoefte aan kwaliteit en veiligheid. De Code biedt daarom zowel sportbesturen als sporters de principes en richtlijnen van goed sportbestuur. Dit helpt om te versterken als bestuur en daarmee ook als club én meteen om misstanden te voorkomen.


Pas de code toe, en leg uit

Van alle sportorganisaties in Nederland wordt verwacht dat zij aan de Code voldoen. Zo dragen we met elkaar bij aan de legitimiteit en de integriteit van de sportsector. De Code heeft het karakter ‘pas toe én leg uit’ en nodigt bestuurders en toezichthouders in sportorganisaties uit om de principes te vertalen naar hun eigen situatie. De Code biedt daarmee ruimte voor flexibiliteit naar eigen context. 

Bekijk en lees de Code Goed Sportbestuur 

 

Volg de online module Code Goed Sportbestuur 

De module start met een zelfscan zodat bestuurders snel inzicht krijgen waar de club staat en wat de club nodig heeft om verder te ontwikkelen. Je werkt aan een sterk, integer en bewust bestuur met een heldere koers. Je laat zien dat je een betrouwbare partner bent in de maatschappij en weet wat jullie toegevoegde waarde is voor de lokale samenleving. Daarnaast verstevig je de interne organisatie voor je eigen club. De module ondersteunt door inspiratie, praktijkvoorbeelden, opdrachten, tools en tips te bieden om direct mee aan de slag te gaan. Je werkt toe naar een duurzame verankering van goed sportbestuur in jouw sportclub. Zo zorg je voor een inclusieve, positieve en sociaal veilige sportcultuur.

De online module Code Goed Sportbestuur is ook uitermate geschikt voor nieuwe sportbestuurders, als introductie op hun werk als bestuurders.

Ga naar de online module

 

Laatst bijgewerkt: oktober 2023

Uitgelichte artikelen

De partners van het Watersportverbond