Code Goed Sportbestuur biedt vereniging maatschappelijk kompas

Goed sportbestuur vormt de basis voor de integriteit in de sport. Iedere bestuurder heeft een voorbeeldfunctie. Daarom hebben we in Nederland sinds 2005 de Code Goed Sportbestuur.

Goed sportbestuur vormt de basis voor de integriteit in de sport. Iedere bestuurder heeft een voorbeeldfunctie. Daarom hebben we in Nederland sinds 2005 de Code Goed Sportbestuur. Het biedt een kompas voor integer en maatschappelijk verantwoord bestuur voor alle sportorganisaties: bonden, verenigingen en sportbedrijven. De nadruk ligt daarbij op maatschappelijke relevantie, diversiteit en bestuurlijke- en organisatorische kwaliteit. Na 15 jaar is de Code Goed Sportbestuur geactualiseerd. In tegenstelling tot de dertien aanbevelingen uit 2005 staan in de herziene Code vier principes van goed sportbestuur centraal: verantwoordelijkheid, democratie, maatschappij en transparantie. 


Pas de code toe, en leg uit

Van alle sportorganisaties in Nederland wordt verwacht dat zij aan de Code voldoen. Zo dragen we met elkaar bij aan de legitimiteit en de integriteit van de sportsector. De Code heeft het karakter ‘pas toe én leg uit’ en nodigt bestuurders en toezichthouders in sportorganisaties uit om de principes te vertalen naar hun eigen situatie. De Code biedt daarmee ruimte voor flexibiliteit naar eigen context. 

Bekijk en lees de Code Goed Sportbestuur 

 

Volg de E-learning Code Goed Sportbestuur 

In de E-learning leer je meer over de Code Goed Sportbestuur en hoe je deze binnen jouw vereniging/sportorganisatie kunt toepassen. De E-learning biedt bestuurders hulpmiddelen om aan de hand van de 4 principes met je mede bestuursleden (of kader/directie) in gesprek te gaan. Door de Zelfscan te doen kom je erachter in hoeverre je als bestuur al voldoet aan de Code Goed Sportbestuur en kun je met elkaar bepalen welke ontwikkelstappen je nog wilt zetten als bestuur en/of voor de vereniging/sportorganisatie. Daarnaast kun je aan de slag met de praktische dilemma’s waar je als bestuur mee te maken kunt krijgen. Hierdoor krijg je meer inzicht over het integriteits-kompas van jullie als bestuur en de vereniging. Tot slot vind je een aantal oefeningen om invulling te geven aan de vier principes. 

Ga naar de E-learning

Uitgelichte artikelen

De partners van het Watersportverbond