Nieuwe notitie fiscale regelingen beschikbaar voor verenigingen

Leuker kunnen we het niet maken, wel overzichtelijker!

Het is geen gemakkelijk onderwerp: fiscale regelingen. Ons belastingstelsel kent verschillende fiscale heffingsmiddelen met specifieke aftrekposten, vrijstellingen en (verlaagde) tarieven. Door slim gebruik te maken van fiscale regelingen kun je als vereniging de lasten verlagen. Doordat je als vereniging lid bent van het Watersportverbond, - een sportbond aangesloten bij NOC*NSF – zal de belastingdienst je als vereniging makkelijker kunnen kwalificeren als sportvereniging. De feitelijke activiteiten van de vereniging zijn echter doorslaggevend voor de mogelijkheden.

Fiscale regelingen wijzigen regelmatig. Wij kunnen ons voorstellen dat het voor verenigingsbestuurders lastig is om wijs te worden uit de regelingen en het gebruik hiervan. Wij hebben Pieter Tielemans, lid van het College van Deskundigen, gevraagd om in samenwerking met HLB WVDB Belastingadviseurs B.V. een nieuwe notitie voor verenigingen te schrijven. 

De nieuwe notitie bevat een overzicht van fiscale regelingen zoals die nu gelden voor (water)sportverenigingen, op basis van de op dit moment geldende wet- en regelgeving en jurisprudentie.

Naast de regelingen met betrekking tot de omzetbelasting (btw) zoals de Kantineregeling en de Kleine Ondernemers Regeling (KOR), lees je in de notitie ook meer over de vrijwilligersregeling en giftenregeling. Tevens komt de vennootschapsbelasting uitgebreid aan de orde.

De notitie is voor bestuurders van aangesloten verenigingen (zonder kosten) beschikbaar. Je kunt de notitie aanvragen via het aanvraagformulier.

Informatie is natuurlijk ook te vinden op de site van de Belastingdienst.

 

Laatste wijziging: maart 2023

Uitgelichte artikelen

De partners van het Watersportverbond