Offshore Personal Safety Training (OPST)

De Offshore Personal Safety Training (OPST) is met name bedoeld voor deelnemers aan Offshore zeilwedstrijden, maar is ook een aanrader voor iedere watersporter die langere zeereizen maakt. Tijdens de training worden kennis en vaardigheden behandeld om jezelf en anderen te beschermen tegen mogelijke gevaren en noodsituaties die zich kunnen voordoen op zee. De training wordt afgesloten met een schriftelijke test waarna men het OPST certificaat ontvangt dat 5 jaar geldig is.

 

OPST certificaat

Het OPST certificaat is volgens de World Sailing Offshore Special Regulation Appendix G verplicht voor alle zeilteams die zich inschrijven voor races in categorie 0, 1 en 2 van de Offshore Special Regulations (OSR). Volgens World Sailing zijn dat "Races of extended duration along or not far removed from shorelines or in large unprotected bays or lakes, where a high degree of self sufficiency is required of the yachts." Voorbeelden zijn Round Britain Race, Fastnet- en Sydney Hobart Race, maar het certificaat wordt ook sterk aanbevolen vanuit de organisaties van de CAM-Race, de Scheveningen500 en de North Sea Race. 

In praktijk betekent het dat van elk zeilteam minimaal 30 procent van de bemanning inclusief de schipper - met een minimum van twee bemanningsleden - een OPST-certificaat moet hebben. 

Als je geïnteresseerd bent in het volgen van de OPST, kun je contact opnemen met erkende opleidingslocatiesaanbieders die deze training aanbieden. Deze zijn namens World Sailing door het Watersportverbond geaccrediteerd en kunnen kunnen je meer informatie geven over de inhoud, planning en kosten van de training. 

 

Opleidingslocaties:

De partners van het Watersportverbond