(Beter) leren varen

Wil je leren varen of je vaardigheden in een motorboot, sloep of kajuitboot verbeteren? Dan kun je terecht bij de ruim 180 CWO-erkende opleidingslocaties in Nederland en onze online cursus.

Online cursus motorbootvaren

Met mooi weer kan het druk worden op het water en dan zijn er ineens best veel zaken waarmee je rekening moet houden om veilig te kunnen varen. Want varen vergt de nodige vaardigheid en ervaring. Met de korte online cursus in de Watersport Academy Online leer je alles wat je moet weten om veilig en met plezier met je motorboot, sloep of op de motor met je kajuitzeiljacht te kunnen varen, zodat jij met volle vertrouwen het water op kunt gaan. De cursus is bestemd voor zowel minder als de wat meer ervaren motorbootvaarders, sloepvaarders en kajuitjachtvaarders die hun kennis willen bijspijkeren. De cursus bevat veel animaties en is geheel gratis te volgen in de Watersport Academy Online.

Start hier met de online cursus!

 

Aan het einde van de cursus weet je:

  • Wat van belang is voordat je het water op gaat; wat je moet controleren aan de boot, welke afspraken je onderling moet maken voor een veilige vaart en welke weersinformatie van belang is. 
  • Weet je meer over het verminderen van vaart en stoppen van de boot, de werking van roer en schroef, de draaicirkel van een boot en geven we je een aantal tips voor het draaien en keren van een boot.
  • Weet je hoe je een box uit moet varen en hoe je op een gecontroleerde manier van hogerwal, langswal en lagerwal afvaart.
  • Herken je de meest voorkomende borden en licht combinaties bij bruggen én ben je op de hoogte van een aantal praktische tips voor een vlotte en veilige doorvaart.
  • Weet je hoe een sluis werkt, hoe je je gedraagt tussen andere boten en hoe je je boot met het water mee omhoog en omlaag laat bewegen.
  • Weet je meer over het afmeren in een box, langswal en lagerwal en hoe optimaal gebruik te maken van het wieleffect van je schroef.
  • Weet je meer over het varen op Nederlandse rivieren, kanalen, grote plassen en meren.
  • Ken je de belangrijkste regels die je nodig hebt om met je motorboot veilig en plezierig tussen de andere watersporters te kunnen varen.
  • Weet je hoe te handelen bij een man over boord en deze weer veilig op te pikken.
  • Lees je meer over regels, omgangsvormen en -normen op het water.

Kijk voor meer informatie en praktische tips over veilig varen op de website van Varen doe Je Samen!

 

CWO

Commissie Watersport Opleidingen (CWO) is een keurmerk van HISWA en Watersportverbond dat staat voor veiligheid en eenduidige kwaliteit. Bij locaties met het CWO keurmerk krijg je altijd les van gediplomeerde instructeurs, in kleine groepen en in fatsoenlijke motorboten. Op elke CWO locatie behaal je dezelfde officiële motorbootdiploma’s (de officiële naam is Jachtvaren).

CWO-diploma’s

De officiële CWO-motorboot (jachtvaren) diploma's kennen in principe drie niveaus.


Motorboot (Jachtvaren) I
Dit diploma is bedoeld voor personen van 12 jaar of ouder, die er blijk van hebben gegeven onder verantwoordelijkheid van de schipper, op een jacht, als bemanningslid adequaat te kunnen functioneren. Afhankelijk van het type cursus dat men kiest zal men de vaardigheden als bemanningslid opdoen op tidal of non tidal water. 


Motorboot (Jachtvaren) II
Dit diploma is bedoeld voor personen van 16 jaar of ouder, die er blijk van hebben gegeven de bij de diploma-eisen vermelde functies als zelfstandig schipper uit te kunnen voeren bij daglicht en een windkracht van maximaal 4 Bft. Hij/zij kan zelfstandig, veilig en verantwoord varen, manoeuvreren en navigeren op de bij de opleiding horende vaarwateren. Hij/zij kan onder de aangegeven omstandigheden leidinggeven aan de bemanning.


Motorboot (Jachtvaren) III
Dit diploma is bedoeld voor personen van 18 jaar of ouder, die er blijk van hebben gegeven de bij de diploma-eisen vermelde functies als zelfstandig schipper uit te kunnen voeren bij dag en nacht en een windkracht van maximaal 6 Bft. Hij/zij heeft er blijk van gegeven zelfstandig, veilig en verantwoord te kunnen varen, manoeuvreren en navigeren op de bij de opleiding horende vaarwateren. Hij/zij heeft er blijk van gegeven onder alle omstandigheden leiding te kunnen geven aan de bemanning.

Dit diploma wordt afgegeven na het behalen van een praktijk- en theorie-examen. Het examen kan worden afgelegd zonder het volgen van een cursus, het wordt echter wel aangeraden om vooraf een cursus te volgen om goed op de hoogte te zijn van alle te examineren vaardigheden. Het theorie-examen dient afgenomen te worden over de theorie-eisen die in het Handboek Jachtvaren per opleiding genoemd worden. De beoordeling van de theoretische kennis kan al varende plaats vinden maar dient wel vastgelegd te worden.

Bekijk hier de uitgebreide uitleg van de diploma's op de CWO website.


Vereniging of vaarschool?

CWO erkende locaties kunnen zowel verenigingen als vaarscholen zijn. Bij een vereniging wordt je lid en bij een vaarschool boek je een cursus. Beide type organisaties bieden meestal het gehele jaar wekelijkse lessen, maar ook cursussen in bijvoorbeeld de vakantieperiodes. De verschillen tussen verenigingen en vaarscholen zijn vaak klein, het is maar net wat je zoekt.

Bekijk hier alle erkende opleidingslocaties en selecteer < buitenboordmotor of jachtvaren motor non-tidal / tidal > om te kijken waar de CWO-motorbootlocaties zich bevinden.

De partners van het Watersportverbond