Topzeilacademie

De Topzeilacademie van het Watersportverbond is de hoogst mogelijke opleiding in de Nederlandse zeilsport. Hier worden talenten klaargestoomd voor een Olympische of professionele carrière in de zeilsport.

Na afronding van het beloftenprogamma - in de Nationale Training Teams (NTT) in combinatie met een regionaal programma (RTC) - stromen de beste en meest gecommitteerde sporters door naar de hoogste opleiding binnen de zeilsport in Nederland, de 'Watersportverbond Topzeilacademie' in Den Haag.

De Topzeilacademie is waarschijnlijk de meest uitdagende academie van Nederland. In de prachtige omgeving van de Scheveningse haven en duinen worden topsport, wonen en studie gecombineerd. Met als ultieme doel het doorstromen naar TeamAllianz en het winnen van medailles op de Olympische Spelen. Maar ook kan het een excellente basis zijn voor een overstap naar zeezeilen. In de "Scheveningse School" staat sport absoluut op nummer 1, maar tegelijk wordt er gepland om het topsportprogramma te combineren met een studie in de omgeving van Den Haag.

De Topzeilacademie staat voor een prachtige tijd van hard werken. Naast bootsnelheid en race-skills, staan juist ook persoonlijke ontwikkeling op het gebied van prestatiegedrag, weerbaarheid en eigenaarschap centraal. Ook als je niet doorstroomt richting het hoogste niveau zal de tijd op de Topzeilacademie een heel waardevolle levenservaring zijn (‘Prepared for life’) en een goede basis voor een mogelijke professionele carrière op grote boten, als coach/specialist (bijv. navigator, embedded scientist, teammanager), maar tenminste voor een leven lang zeilplezier! (‘Sailor for life’)

Om zo ver te komen is het belangrijk je op tijd voor te bereiden. Het is immers een intensief programma, waarbij het van belang is om slimme keuzes te maken ten aanzien van wonen en studie. Zorg daarom dat je tijdig advies inwint bij de coaches en experts van het Watersportverbond Talentplan. 


Toelatingscriteria

Voor toelating tot de Topzeilacademie worden de volgende criteria getoetst:

  • (potentiële) Prestaties
  • Commitment (bereid zijn om sport op 1 te zetten)
  • Toegevoegde waarde (in de trainingsgroep)


Grants Topzeilacademie

Voor sporters van de Topzeilacademie geldt er een Grants systeem, waarmee op basis van prestatie een deel van de jaarlijkse onkosten kunnen worden terugverdiend. Lees hier meer over het Grants systeem.

Bart van Roessel
Topsport

Heeft u een vraag? Neem contact met mij op en ik help je verder!

De partners van het Watersportverbond