Aangepast wedstrijd kanovaren

Heb je een beperking en kan je al kanovaren, maar wil je graag meer competitief bezig zijn? Dan is wedstrijd kanovaren vast iets voor jou.

Heb je een beperking? Ook dan is kanovaren geschikt. Aangepast kanovaren kan bij een groot aantal aangesloten verenigingen. Er kan individueel of in tweepersoons kano’s of kajaks worden gevaren.

De aangepaste wedstrijdsport staat in Nederland nog in de kinderschoenen maar wordt momenteel actief ontwikkeld. Internationaal is Paracanoe al verder ontwikkeld en een IPC Paralympische sport. 

Paracanoe wedstrijdsport

Als parasporter kun je, afhankelijk van je beperkingen, aan de meeste wedstrijddisciplines van de kanosport meedoen. Denk bijvoorbeeld aan kanoslalom, afvaart, marathon of surfski. Afhankelijk van de mate van je beperkingen zijn kanopolo, freestyle en andere wat meer extreme vormen van kanovaren misschien ook mogelijk.

Ook met visuele beperkingen is wedstrijdsport in een tweepersoons kajak een mogelijkheid. En wanneer je de slag eenmaal te pakken hebt staat ook deelname aan de Paracanoe wedstrijdsport voor je open. Zowel in Nederland alsook internationaal vinden er Parakano sprint wedstrijden plaats. 

Paracanoe is IPC Paralympisch

Paracanoe is een IPC Paralympische sport. Dat betekent dat, afhankelijk van je ambitie en inzet, een paralympisch traject zelfs tot de mogelijkheden behoord. In Nederland vinden de Paracanoe wedstrijden plaats binnen de wedstrijdkalender van de discipline Kanosprint en wordt er vanaf 2022 een Nederlands Kampioenschap Paracanoe georganiseerd. Om aan grote internationale wedstrijden mee te doen zoals een World Cups, EK of WK moet je bepaalde aan kwalificatie criteria voldoen.

Boottypes, afstand en classificatie:

Er wordt (internationaal) gevaren in twee boottypes en in drie classificatie klassen. De classificatie wordt gebaseerd op de aard van je beperkingen (arm, bovenlichaam en core functies). Alle wedstrijden zijn over een afstand van 200 meter.

In Nederland kennen we ook een ongeclassificeerde klasse (beperkingen door spierziekten zijn over het algemeen niet voor topsport classificeerbaar) en een klasse K2 Mixed Ability. De K2 Mixid Ability klasse wordt gevaren in een tweepersoons kajak met tenminste een vaarder met een beperking, deze beperking kan fysiek of visueel zijn).

Voor meer informatie over Paracanoe wedstrijdvaren kan contact opgenomen worden met de Commissie Parakano of vind je op parakano.nl

Uitgelichte artikelen

De partners van het Watersportverbond