Zeildisciplines

Binnen de zeilsport bestaan er vier wedstrijddisciplines. Welke vormen dat zijn lees je hier.

Binnen de zeilsport bestaan er vier wedstrijddisciplines, waarvan de discipline 'Sprint' weliswaar niet formeel vastgelegd is, maar door het Watersportverbond wel omschreven is. In alle disciplines gaat het erom een parcours, rond bijvoorbeeld boeien of eilanden, sneller dan anderen af te leggen.

Fleetracen

Bij fleetracen start je met alle deelnemers tegelijkertijd. Wedstrijdevenementen bestaan doorgaans uit meerdere races. De winnaar wordt bepaald aan de hand van de uitslagen van deze races. Fleetracen is de meest gangbare discipline en wordt toegepast op vrijwel alle grote evenementen (Olympische Spelen, Wereld-, Europese en Nationale kampioenschappen voor de diverse klassen en Offshore (zeezeil) wedstrijden).

Matchracen

Van alle deelnemers aan een wedstrijdevenement, starten er bij deze vorm steeds twee tegelijkertijd in een race. Omdat je slechts één boot achter je moet laten is de tactiek anders dan bij fleetracen, waar je veel meer boten achter je moet laten. Deelnemers varen in voorronden ('round robins') steeds races tegen elkaar, waarna veelal via een kwart- en halve-finale uiteindelijk twee boten strijden om de overall winst. Kenmerkend voor het Matchracen is een umpire die op het water gemaakte overtredingen direct bestraft. Matchracen is de discipline die van toepassing is op de oudste sport trofee ter wereld, de America's Cup.

Teamzeilen

Bij teamzeilen vaar je met een team van twee of meer boten tegen een ander team. De discipline is vergelijkbaar met Matchracen, maar bij teamzeilen sta je er niet alleen voor en kan je door een teamgenoot worden geholpen om een boot van de tegenstander achter je te laten. Net als bij Matchracen vaart er ook bij teamzeilen een umpire op het water die direct straffen uitdeelt als dat nodig is en wordt de overall winnaar veelal bepaalt via voorronden en een finale. 

Sprint

Sprint is een specifieke vorm van Fleetracen waarbij veel (tot wel 15 per dag), zeer korte (ca. 12 minuten) races worden gevaren. Omdat het parcours (en dus ook de startlijn) heel kort is, kunnen veelal niet alle deelnemers tegelijkertijd starten, maar wordt er gewerkt met pairing lijsten. Deze verdelen de deelnemers over de verschillende races, waardoor iedere deelnemer zoveel mogelijk één of meerdere keren tegen alle andere deelnemers vaart. De discipline is door Sailing Champions League steeds populairder geworden en wordt nu ook door verschillende klassen toegepast.

Categorieën

Naast disciplines kent ook het zeilen categorieën. Er zijn geen vaste afspraken hierover, maar er worden wedstrijden georganiseerd specifiek voor jeugd, studenten en senioren ('masters'). En bijvoorbeeld ook specifiek voor dames, heren, mixed teams, double handed, solo enzovoort.

Aanbevolen artikelen

Pairing lijsten

Diverse pairing lijsten te gebruiken afhankelijk van hoeveelheid deelnemende teams en beschikbare boten.

Arend van Bergeijk
Accountmanager Wedstrijdsport

Heeft u een vraag? Neem contact met mij op en ik help je verder!

De partners van het Watersportverbond