Regels voor het zeilen, kite- en windsurfen

Vind hier welke regels van toepassing zijn op de sport.

Regelboekje Regels voor Wedstrijdzeilen aanschaffen

Geen zin in droge kost?

Geen zin om te lezen?

  • WatersportTest geeft inzicht in de voorrangsregels o.b.v. filmpjes en animaties.

Ga je een wedstrijd zeilen en wil je geen fouten maken? Lees dan regel 10 t/m 20 (of in ieder geval 10 t/m 13) van de Regels van het Wedstrijdzeilen/RvW (Nederlandse vertaling van RRS). Deze bevatten vrijwel alles wat een beginnende (en zelfs gevorderde) wedstrijdzeiler moet weten.

Internationale regelgeving

De internationaal geldende regels kun je vinden op de website van World Sailing. De belangrijkste zijn de Racing Rules of Sailing (RRS) en de Equipment Rules of Sailing (ERS). Deze regels bepalen de voorrangsregels, de materiaalvereisten, maar ook procedures voor het organiseren van een wedstrijd en het behandelen van geschillen. 

Nationale regelgeving

Het Watersportverbond verzorgt de Nederlandse vertaling van de Racing Rules of Sailing (de Regels voor het Wedstrijdzeilen, kortweg RvW) en voegt tevens een aantal Nationale Bepalingen toe, zoals bijvoorbeeld de regels omtrent wedstrijddocumentatie, waaronder wedstrijdlicenties. 

Daarnaast verzorgt het Watersportverbond regelgeving ter regulering van het management van de sport:

 

Sport-overstijgende regelgeving

De regels van de Doping Autoriteit, zijn d.m.v. een bepaling van het Watersportverbond van toepassing op sporters met een Wedstrijdlicentie.

De regels van het Instituut Sportrechtspraak, zijn d.m.v. een bepaling van het Watersportverbond van toepassing op sporters met een Wedstrijdlicentie.

World Sailing's ethische code, met o.a. seksuele intimidatie, matchfixing en anti-betting codes is opgenomen in de RvW.

Gaat iets niet volgens de regels?

Zeilen is een zelfregulerende sport. Dit betekent dat deelnemers in eerste instantie geacht worden zelf hun straf te nemen. Dit kan bijvoorbeeld het draaien van één of twee rondjes zijn of terugtrekking uit de wedstrijd. Ben je van mening dat iemand onterecht geen straf neemt, dan dien je een protest in direct na afloop van de race. Ben je van mening dat je protest niet correct behandeld is, dan kan je altijd nog hoger beroep aantekenen bij de Zeilraad. Hoe je dit moet doen is allemaal vastgelegd in de RvW.

Handige apps en websites

Arend van Bergeijk
Manager Wedstrijdsport

Heeft u een vraag? Neem contact met mij op en ik help je verder!

De partners van het Watersportverbond