Wedstrijddocumentatie

Alles wat je nodig hebt om mee te doen aan een zeil, kite of windsurfwedstrijd. Denk hierbij aan onder andere (wedstrijd)licenties en certificaten (meetbrieven).

Als je mee wilt doen aan een wedstrijd die onder de Regels voor Wedstrijdzeilen (RvW) valt, dan is bepaalde documentatie nodig waarmee je aan de spelregels voldoet.

Voor clubwedstrijden, waar uitsluitend boten aan deelnemen waarvan de verantwoordelijke persoon lid is van de desbetreffende vereniging, is wedstrijd documentatie niet verplicht. Tevens is het mogelijk om een gehele of gedeeltelijke ontheffing aan te vragen.


Documentatie Controle

Om een wedstrijd in goede banen te leiden en ervoor te zorgen dat iedereen zich aan die regels houdt, heeft elke wedstrijd een eigen wedstrijdcomité, bestaande uit vrijwilligers. Dit wedstrijdcomité, samen met het Watersportverbond, controleert bij elke wedstrijd onder andere de documentatie.

De organiserende vereniging deelt de informatie over de boot, verantwoordelijke persoon en bemanning met het Watersportverbond die controleert of deze voldoen aan de documentatie vereisten. Lees hier hoe dit werkt.


Lidmaatschap vereniging

In de RvW is opgenomen dat een boot of board die aan een wedstrijd meedoet, ingeschreven moet zijn door een lid van een vereniging die aangesloten is bij het Watersportverbond.

In aanvulling daarop stelt het Watersportverbond dat de verantwoordelijke persoon lid is van een aangesloten vereniging en vindt het wenselijk dat de gehele bemanning lid is van een aangesloten vereniging.

Ben je nog geen lid van een vereniging? Kijk dan hier voor een overzicht van de bijna 400 watersportverenigingen die zijn aangesloten bij het Watersportverbond.


Wedstrijdlicentie

Om deel te nemen aan een wedstrijd, die gevaren wordt onder de RvW, is een wedstrijdlicentie verplicht. Via de licentie voldoet het Watersportverbond aan de verplichting jegens NOC/NSF, de Nationale Doping Autoriteit en het Instituut voor de Sportrechtspraak om alle deelnemers aan georganiseerde sport te registreren.

Daarnaast zorgen we met de inkomsten uit licenties voor voldoende en goed opgeleide Wedstrijd Officials. Immers, zonder goed opgeleide Wedstrijd Officials hebben we geen wedstrijden. Lees hier meer over welke activiteiten met de licentie inkomsten worden bekostigd.

Er zijn drie soorten wedstrijdlicenties die je kunt aanschaffen:

  1. Wedstrijdlicentie, geldig voor 1 kalender jaar, vanaf het jaar dat men 22 wordt. Deze licentie wordt automatisch verlengd vanaf eind 2021 en dient dus voor het seizoen 2021 zelf te worden aangeschaft – € 41,50
  2. Wedstrijdlicentie, geldig voor 1 kalender jaar, t/m het jaar dat men 21 wordt. Deze licentie wordt automatisch verlengd vanaf eind 2021 en dient dus voor het seizoen 2021 zelf te worden aangeschaft – € 20,75
  3. Evenementen-/opstaplicentie geldig gedurende 7 dagen, startdatum te bepalen bij aanschaf - € 10,50

Voor een licentie geldt het volgende:

  • Zowel de verantwoordelijke persoon aan boord alsook de bemanning, indien in Nederland woonachtig, dienen in het bezit te zijn van een wedstrijd- of evenementenlicentie voor wedstrijden die gevaren worden onder de RvW;
  • Voor jeugd (t/m 21 jaar) geldt een korting van 50% op het geldende tarief;
  • Word je in de loop van het jaar 22? Dan betaal je het volledige tarief.

Bestel je wedstrijdlicentie of evenementenlicentie eenvoudig via MijnWatersportverbond.

 

Meetrapport & Certificaat

Conform RvW 78.1 dient een boot te voldoen aan de klassenvoorschriften en, indien daarin voorgeschreven, te beschikken over een geldig meetrapport en/of certificaat. Hier kan je per klasse zien welke documenten nodig zijn en hoe je die kan verkrijgen.

Voor het aanvragen, wijzigen of verlengen/hervalideren van een rating certificaat zijn diverse formulieren beschikbaar.

Voor het aanvragen van een certificaat voor eenheidsklassen stuur je een mail aan wedstrijdsport@watersportverbond.nl.

Let wel dat een certificaat veelal wordt afgegeven op basis van een meetrapport. Het meetrapport is niet hetzelfde als een meetbrief of meetcertificaat, maar bevat alle relevante details van de boot t.o.v. de klassenvoorschriften. Is er geen meetrapport beschikbaar, dan zal de boot eerst gemeten moeten worden voordat een certificaat afgegeven kan worden. Een eenheidsklasse meting kunt u hier aanvragen.

Indien niet anders is bepaald, hanteert het Watersportverbond het principe dat een boot die gedurende 5 of meer  jaar niet deelgenomen heeft, of gedocumenteerd was voor deelname aan wedstrijden, een mogelijk benodigde 'fundamental measurement' moet vernieuwen.

Aan zowel het meten als het afgeven van een certificaat zijn kosten verbonden.


Zeilnummer

Conform RvW 77 en app G.1.1(c) dient een boot te varen onder een zeilnummer, uitgegeven door het Watersportverbond, of indien zo voorgeschreven in de klassenvoorschriften, door de klassenorganisatie, de bouwer of World Sailing. Hier kan je per klasse zien welke instantie het zeilnummer uitgeeft.

Enkel een zeilnummer aanvragen voor een kajuitjacht (dus zonder meting / certificaat) kan hier.


Zeilstickers

Indien zo voorgeschreven in de klassenvoorschriften, moeten zeilen voorzien zijn van een certificerings kenmerk (sticker of button) ter bevestiging dat het zeil binnen de regels van de eenheidsklasse valt, of ter bevestiging dat de maten van het zeil conform de regels van de ratingklasse zijn. Uw zeilmaker beschikt over dit certificering kenmerk  en plaats deze in het zeil.


Regelboekje Regels voor Wedstrijdzeilen

Wil jij meer weten over de regels of zelf de Regels voor Wedstrijdzeilen aanschaffen? Hier vindt je het overzicht van alle regels. Met deze kennis ga je goed voorbereid het water op voor een wedstrijd!

Aanbevolen artikelen

Rating formulieren

Formulieren voor de rating systemen ORC, IRC, RPL, SW en TR.

Waarom een wedstrijdlicentie?

Het is belangrijk dat elke wedstrijdzeiler in Nederland in het bezit is van een wedstrijdlicentie. Vraag jij je af waarom? Lees dan hier verder.

Arend van Bergeijk
Manager Wedstrijdsport

Heeft u een vraag? Neem contact met mij op en ik help je verder!

De partners van het Watersportverbond