Wedstrijdorganisatie

Bekijk alle handvaten die wij jou aanbieden voor het organiseren van een zeil, kite- of windsurf wedstrijd.

Regels voor Wedstrijdzeilen, kite- en windsurfen

Je kunt natuurlijk altijd een wedstrijd van A naar B organiseren naar eigen inzicht, maar voor een eerlijke wedstrijd is het gebruik van de Regels voor Wedstrijdzeilen (errata) noodzakelijk. Let wel op dat bij het varen onder de Regels voor Wedstrijdzeilen vrijwel alle regels en richtlijnen van World Sailing (en dus van het Watersportverbond) van kracht worden.

Het organiseren van wedstrijden die gebruik maken van de Regels voor Wedstrijdzeilen is voorbehouden aan het Watersportverbond, bij het Watersportverbond aangesloten verenigingen en specifiek daartoe opgerichte organisaties (tezamen met het Watersportverbond of een aangesloten vereniging). Dit om de kwaliteit van de wedstrijdorganisatie zoveel mogelijk te waarborgen en een juist gebruik van de benodigde en beschikbare regels te garanderen.

Alle formele stappen en zaken die geregeld moeten worden voor een zeilwedstrijd zijn terug te vinden in de Regels voor Wedstrijdzeilen. Het controleren van de wedstrijddocumentatie van de deelnemers is één van de taken van de organiserende autoriteit.

Voor het organiseren van Nederlandse Kampioenschappen zijn additionele regels van toepassing.

Praktische hulp in de vorm van Policies, Manuals, templates en formulieren vindt je hier.


Veiligheid

De veiligheid van de deelnemers moet altijd gewaarborgd zijn. De deelnemers worden ook via de Regels van het Wedstrijdzeilen gewezen op de noodzaak voor hun eigen veiligheid te zorgen en verantwoordelijkheid te nemen. Om hen hierbij te helpen, zijn er de Offshore Special Regulations. Voorheen enkel van toepassing op zeezeilen, maar tegenwoordig ook beschikbaar voor inshore wedstrijden.

Waar dien je als organisatie qua veiligheid aan te voldoen? Dat is afhankelijk van de omstandigheden. Wind, golven, stroom of mist maken veel verschil, maar ook de tijd van het jaar, watertemperatuur en het deelnemersveld bepalen de Risk Assessment en dus het veiligheidsplan. Olympische topsporters en beginnende jeugd zeilers lopen andere risico's. Let ook op zgn. Masters wedstrijden waar tachtig-plussers in open boten zware wedstrijden varen. In dit Safety management document staan praktische tips.


Kalender

Er vinden zeer veel zeilwedstrijden plaats in Nederland. Kijk voor je een evenement plant eerst even op de Wedstrijdkalender om een geschikte datum te vinden die niet samenvalt met vergelijkbare evenementen. Denk hierbij niet alleen aan zeilers die niet op twee plekken tegelijk kunnen varen, maar ook aan de vrijwilligers en officials die maar bij één wedstrijd tegelijk hun diensten kunnen verrichten.

Wil je zelf een evenement op de kalender publiceren? Stuur een mail aan wedstrijdsport@watersportverbond.nl met details (Naam evenement, data, locatie, Organiserende Autoriteit, deelnemende klassen, weblink naar meer informatie)


Officials / vrijwilligers werven

Een wedstrijdcomité wordt gevormd door veel kundige mensen die dit vaak op vrijwillige basis doen. Om wedstrijd organiserende verenigingen te helpen bij de werving van vrijwilligers voor het wedstrijdcomité kan iedere (aangesloten) vereniging via wedstrijdsport@watersportverbond.nl gekwalificeerde personen binnen het eigen ledenbestand opvragen.

Wil jij je als (gekwalificeerde) vrijwilliger beschikbaar stellen voor een (inter)nationaal evenement of ben je als vertegenwoordiger van een evenement op zoek naar officials / vrijwilligers? Meld jezelf of je evenement dan bij ons aan via dit formulier.  *Is je aanmelding niet meer relevant dan ontvangen wij graag je afmelding via wedstrijdsport@watersportverbond.nl..

Het overzicht van deze aanmeldingen maakt de beschikbare officials en functies inzichtelijk.

De Facebook pagina Wedstrijdofficials Watersportverbond is de aangewezen plek op social media om officials te vinden of jezelf als official aan te bieden.

Een lijst van alle gekwalificeerde personen is in overleg te raadplegen om een comité compleet te maken. Neem in dat geval contact met ons op via wedstrijdsport@watersportverbond.nl

Internationaal erkende officials vind je op de site van World Sailing.

Wil/moet/mag je declareren bij het Watersportverbond? Dit formulier invullen en sturen naar watersportverbond@invoice.spend.cloud. Let er op dat de factuur of het declaratieformulier enkel in PDF verstuurd kan worden. Bonnen en/of bijlagen kunnen ook in jpeg verstuurd worden maar niet als PNG!

AVG

Download de Nederlandse versie of Engelstalige versie van de modeltekst die je kunt gebruiken om deelnemers te informeren over jullie privacybeleid waar het de organisatie van wedstrijden betreft. Deze verklaring kun je verder aanvullen aan de hand van jullie eigen privacybeleid. Je kan ook nog deze richtlijn lezen.

Naast de privacy verklaring moet de toestemming voor het publiceren van uitslagen met persoonsgegevens alsnog separaat worden geregeld. Dit kan uiteraard via online inschrijvingsformulieren door middel van een ‘vinkje’. Let er bij het gebruik van softwareleveranciers op dat ook zij de juiste toestemming(en) vastleggen en dat er een verwerkingsovereenkomst aangegaan wordt met deze partij(en).


Race Management Systemen

Er zijn meerdere Race Management Systemen op de markt. Deze software pakketten faciliteren een of meerdere van de volgende elementen die bij een zeilwedstrijd komen kijken:

  • Website
  • Inschrijving
  • Uitslag verwerking en publicatie
  • Mededelingen aan deelnemers
  • Protest verwerking

In Nederland wordt veel gebruik gemaakt van Manage2Sail, ZW-scoring , SailwaveRacingRulesOfSailing.org (naar eigen zeggen "The complete racing rules resource for competitors, judges and other race officials") en e-Captain.

e-Captain heeft inmiddels haar eigen ZW-scoring module. Klik hier voor meer informatie.

Een account voor Manage2Sail vraag je als wedstrijd organisatie aan via Wedstrijdsport@watersportverbond.nl. Voor Manage2Sail zijn uitgebreide manuals beschikbaar

Een account voor de e-Captain ZW-Scoring-module vraag je aan bij helpdesk@e-captain.nl. Voor e-Captain is een telefonische Nederlandse helpdesk beschikbaar als ook manuals.

Voor team zeilen is SailCup bij uitstek geschikt.

Eenvoudig en zonder kosten tracking opties toevoegen aan uw evenement kan via SAP Sail InSight, partner van World Sailing. Overige tracking opties zijn LivePing, Yellow Brick en TracTrac.


E-Sailing

Niet op het water, maar toch (op afstand) wedstrijden organiseren? Met E-sailing kan je meedoen aan het NK, WK of zelf georganiseerde wedstrijden. Voor eSailing uitslagverwerking gebruik je SailRanks.


Opleidingen

Het Watersportverbond faciliteert online opleidingen die verdere informatie leveren voor alle rollen die van belang zijn bij het organiseren van een wedstrijd. Bij deze opleidingen vind je ook weer nuttige downloads die je helpen bij het uitvoeren van de diverse taken.

Aanbevolen artikelen

Downloads en links wedstrijdorganisatie

Detail info die van pas komt bij wedstrijdorganisatie

Arend van Bergeijk
Manager Wedstrijdsport

Heeft u een vraag? Neem contact met mij op en ik help je verder!

De partners van het Watersportverbond