11e plek voor 49er-zeilers Lambriex & Van Vugt net niet genoeg voor Olympische kwalificatie, 8e plek voor Bekkering en Duetz bij WK 49er(FX)

15 februari 2020

Op de laatste dag van het WK 49er en 49erFX-zeilen in Geelong krijgen de 49er-mannen Bart Lambriex & Pim van Vugt een flinke tegenslag te verwerken. Een week lang lagen de mannen op koers voor Olympische kwalificatie, maar op de laatste dag zakken ze net te ver in het landenklassement om aan de eisen te voldoen. Het duo eindigt het WK op de 11e plek overall. 49erFX-duo Bekkering & Duetz klimt op de laatste dag nog 1 plek in het klassement, maar een medaille zit er niet meer in voor de dames. Zij sluiten hun WK op de 8e plek af. 

Bittere pil voor Lambriex & Van Vugt
De Nederlandse 49er-mannen Bart Lambriex & Pim van Vugt voeren een sterk WK en lagen gedurende de hele week op koers om een Nederlandse 49er-team voor Tokio 2020 te kunnen kwalificeren. Een top 8 landenplek zou hiervoor voldoende zijn. Op de laatste wedstrijddag zit het echter tegen en moeten de mannen een 25e en 9e plek aan hun scorebord toevoegen. Dit brengt het duo naar een 9e landenplek en de 11e plek in het overall klassement. 

“Dit is gewoon heel zuur", vertelt Van Vugt. "We moeten er net een stapje bovenop doen. Een 11e plek is niet slecht natuurlijk, maar we moeten gewoon net iets beter, dan heb je dit probleem niet.”

Na het WK hebben de 49er-zeilers nog 2 kansen om aan de prestatie-eisen van NOC*NSF te voldoen. Dit kan nog tijdens de Prinses Sofia Cup (Palma de Mallorca, 30 maart t/m 4 april) en tijdens het EK 49er (Garda, 11 - 17 mei).

Eindklassement WK 49er

  1. Burling / Tuke (NZL), 38 pnt

  2. Botin / Lopez Marra (ESP), 58 pnt

  3. Heil / Ploessel (GER), 60 pnt

  4. Bildstein / Hussl (AUT), 61 pnt

  5. Phillips / Phillips (AUS), 88 pnt

11. Lambriex / Van Vugt (NED), 92 pnt

Achtste plaats voor Bekkering & Duetz
Het is de Nederlandse 49erFX-zeilsters Annemiek Bekkering & Annette Duetz niet gelukt op het podium te eindigen bij het WK in Geelong. Het duo moest zich na een uitdagende week tevredenstellen met een 8e plaats. Op de laatste dag wisten de dames wel nog 1 plek te klimmen, nadat ze hun laatste fleetraces als 12e en 10e over de finish kwamen en de afsluitende medalrace als 4e. 

“Dit is niet echt waarvoor we kwamen. We wilden hier toch wel knallen, maar waren niet op onze top. Het WK van Nieuw-Zeeland zit er nog een beetje in merken we. Dat is geen excuus om niet goed te varen, maar we merken wel dat we gewoon moeite hadden om erin te komen. Ook vandaag nog. Het was elke keer een beetje average of net niet goed genoeg en dat zie je ook wel in het resultaat, met een 8e plek. Dat is balen, want wij willen een WK gewoon winnen. Deze week was een goed moment om te leren en heeft ons weer op scherp gezet richting de Olympische Spelen.” 

Eindklassement WK 49erFX

  1. Echegoyen / Barcelo (ESP), 42 pnt

  2. Dobson / Tidey (GBR), 52 pnt

  3. Roble / Shea (USA), 84 pnt

  4. Sebesi / Dubois (FRA), 88 pnt

  5. Jurczok / Lorenz (GER), 89 pnt

8. Bekkering / Duetz (NED), 92 pnt

Meer info en resultaten: https://49er.org/event/2020-world-championship/

UPDATE 16 FEBRUARI: WK Laser Standard
In een ijzersterk veld met 124 boten zijn zowel Duko Bos als Rutger van Schaardenburg het WK Laser Standard binnen de top 20 te geëindigd. Bos voegde op de laatste wedstrijddag nog een 7e, 26e en 16 plek aan zijn scorebord toe en eindigt het WK als 14e. Van Schaardenburg tekende op zijn laatste racedag een 20, 8 en 43 (UFD) op zijn scorebord bij, waardoor hij het WK als 17e eindigt.

Beide mannen hebben hiermee helaas geen NOC*NSF nominatie gevaren. Hiervoor krijgen de heren nog 1 kans: Prinses Sofia Cup (30 maart t/m 4 april) in Palma de Mallorca.

Fotocredits: Sailing Energy

Uitgelichte artikelen

Topsport

De partners van het Watersportverbond