Ab Reinders, voorgedragen nieuw bestuurslid Watersportverbond

"Meer aandacht voor de activiteiten van onze aangesloten toerverenigingen"

14 april 2021

Kajak-man Ab Reinders (71) treedt bij goedkeuring van de ALV toe tot het algemeen bestuur van het Watersportverbond. In zijn lange carrière als bestuurder in de kanowereld heeft hij bergen verzet. Waar wil Ab zich de komende jaren hard voor maken?

De hunkering naar het water; hoe is die begonnen? 

“Zoals kinderen van nu zouden zeggen: random. Tijdens een vakantie. En die eerste kennismaking met een kajak smaakte naar meer. Zo heb ik mij aangesloten bij de plaatselijke kanovereniging in Krommenie. Daar ontdekte ik de toertochten. Magisch. Nog steeds doe ik dat graag. Net als het helpen bij de organisatie ervan. Hierdoor ben ik ook in het bestuur gekomen en voorzitter geweest van Kanovereniging Jason. Prachtclub. En de ‘van Sluis tot Sluis-tocht’ is een aanrader.”

Je bent ook secretaris geweest bij de Nederlandse Kano Bond. Je wilde meer?

“Als actief kajakker, weliswaar als toerder, kwam ik ook in aanraking met wedstrijdsport. In de Zaanse pers was er regelmatig een issue over de sport te lezen. Ik vond het leuk om dat te volgen en er mee bezig te zijn. Op een oproep voor bestuursleden bij de Nederlandse Kano Bond (NKB) heb ik daarom positief gereageerd voor de functie van secretaris.”

 

Na een moeilijke periode en het wegvallen van medebestuurders hebben jullie toen de stap gezet naar het Watersportverbond. Met welk doel?

“Sinds het opgaan van de NKB in het Watersportverbond hebben we het Platform Kanosport opgericht. Als voorzitter wilde ik met het bestuur de organisatie verder professionaliseren. Dat is gelukt. Binnen het Watersportverbond zijn we inmiddels een gewaardeerde recreatie- en sporttak. Op sportief gebied is er ook wel wat gerealiseerd. Na jaren afwezigheid, nemen we dit jaar voor het eerst weer deel aan de Olympische Spelen: kanoslalom. Uiteraard gaan de meeste credits hiervoor naar Martina Wegman zelf, maar op de achtergrond hebben we toch enige ondersteuning kunnen bieden.”

 

Wat heb je naast de kanosport gedaan?

“In de eerste twintig jaar van mijn loopbaan ben ik werkzaam geweest als leerkracht in het basisonderwijs en docent in het voortgezet onderwijs. De laatste tweeëntwintig jaar heb ik als directeur leiding mogen geven aan basisscholen in Zandvoort, Heemstede en Aerdenhout.”

 

Wat is voor jou de belangrijkste volgende stap voor de Kanosport?

“Die is al in werking gezet. We willen naast de kanoslalom discipline ook naar de Olympische Spelen met de Kanosprint. Een eerste stap is gezet door een samenwerking aan te gaan met  Rotterdam Topsport en Sportbedrijf Rotterdam en de nieuwe fantastische trainingslocatie in gebruik te nemen: de Willem-Alexander Baan.”

 

En naast de wedstrijdsport, waar droom je van?

“We willen we graag veel meer aandacht geven aan de activiteiten van onze aangesloten toerverenigingen. Te vaak leeft namelijk nog het idee dat er alleen maar aandacht is voor de sportsector. Toervaren maakt gelukkig wel deel uit van het Platform Kanosport en is dus goed vertegenwoordigd.”

 

Je bent onlangs verhuisd naar Zutphen? Waarom?

“De IJssel. De omgeving. Als ergens het gedicht van Marsman tot zijn recht komt dan is het hier: Denkend aan Holland: zie ik breede rivieren: traag door oneindig: laagland gaan… Vers van de pers, ik ben net lid geworden bij Deventer Kano Vereniging (D.K.V.)”

 

Wat betekent deze toetreding tot het Algemene bestuur van het Watersportverbond?

“Het is een fantastische herkenning en erkenning van de Kanosport binnen het Watersportverbond.”

De partners van het Watersportverbond