Belang van sport en bewegen wordt niet serieus genomen in coronacrisis

29 april 2021

Algemeen directeur van NOC*NSF Gerard Dielessen doet namens de gehele sport een dringende oproep aan het kabinet: “Laat zo snel mogelijk meer sportmogelijkheden toe. Sport houdt Nederland fysiek en mentaal gezond. Open de sport om een nieuwe gezondheidscrisis te voorkomen.”

Opnieuw blijkt uit onderzoek dat de coronacrisis zware impact heeft op de sportdeelname in Nederland. Ruim de helft (52%) van de Nederlanders is tijdens de coronacrisis minder gaan sporten of zelfs helemaal gestopt. Daarnaast voelt 43% van de Nederlanders zich fysiek minder fit, op mentaal vlak geldt dat voor 41% van de Nederlanders. Bij Nederlanders die minder zijn gaan sporten of gestopt zijn is dat percentage zelfs nog hoger: fysiek (57%) en mentaal (49%). Dat blijkt uit onderzoek ‘Sportgedrag en effecten coronapandemie’ over de maand maart 2021, uitgevoerd door Kantar in opdracht van NOC*NSF.

 “Een gezonde en actieve leefstijl is een groot wapen in de strijd tegen corona. We vallen in herhaling, maar het kwartje lijkt maar niet te vallen bij het kabinet en de veiligheidsregio’s. Sport en bewegen wordt door hen niet als oplossing gezien maar als probleem. Terwijl bijna elke patiënt die aan corona lijdt een verminderde weerstand heeft.”, aldus Dielessen.

Sport als preventie

Dat regelmatig voldoende sporten en bewegen een grote preventieve kracht heeft, is door recent wetenschappelijk onderzoek opnieuw bewezen. Mensen met een inactieve leefstijl hebben significant meer kans om in het ziekenhuis te worden opgenomen, op de Intensive Care (IC) te belanden en ze hebben een grotere kans om te overlijden aan corona.

Jan Dirk van der Zee, directeur amateurvoetbal van de KNVB: "De beslissende ministers stellen nu economie boven vitaliteit. De kracht van samen sporten in de mooie sociale structuur van sportclubs wordt onvoldoende gezien, niet gewaardeerd en dus ook niet meegenomen in de uiteindelijke beslissingen. Sportclubs gaan later open dan winkels en de sport wordt niet ingezet om Nederlanders weerbaarder te maken tegen corona of juist van corona te laten herstellen. Wij zijn juist onderdeel van de oplossing voor een gezond Nederland."

Arno van Gerven, directeur Watersportverbond: "Verantwoord watersporten kan. Juist in onze sporten zoeken we de ruimte op en combineren we de frisse buitenlucht met actief bezig zijn. SUper gezond! De vorige zomer heeft aangetoond hoe populair de watersport is. Onze verenigingen zijn prima in staat de activiteiten in goede banen te leiden."

Over het onderzoek

Kantar voert sinds januari 2021 maandelijks in opdracht van NOC*NSF de Sportdeelname Index uit. In dit onderzoek wordt iedere maand aan minimaal 3.000 Nederlanders van 5 jaar of ouder gevraagd of zij in de afgelopen maand hebben gesport, welke sporten en hoe vaak. In de maart-meting 2021 hebben 3072 respondenten deelgenomen aan het onderzoek. Voor het rapport ‘Sportgedrag en effecten coronapandemie’ zijn er een aantal extra vragen gesteld over het effect van corona.

De partners van het Watersportverbond