BLOG: Eindelijk zicht op passantenplaats op Julianakanaal

Na drie jaar lobbyen is het regioteam Limburg erin geslaagd akkoord te krijgen van de gemeente voor de bouw van een passantenplaats.

14 januari 2021

Het lijkt erop dat er eindelijk een einde komt aan de 20 kilometer lange vaarweg in Limburg, het Julianakanaal, zonder stop mogelijkheid. Na drie jaar lobbyen is het regioteam Limburg van het Watersportverbond erin geslaagd akkoord te krijgen van de gemeente voor de bouw van een passantenplaats. 

Op het Julianakanaal is er nu tussen Maasbracht en Maastricht 20 kilometer lang niet één mogelijkheid om even te stoppen. Alleen bij de sluizen van Born is een wachtsteiger, maar zonder optie om te overnachten. Een alternatief kan zijn om via Willemsroute te varen. Deze route is echter veel langer en voert deels door België, waarvoor een speciaal vignet nodig is. Kortom, een passantenplaats op een drukke vaarweg als het Julianakanaal is gewenst en noodzakelijk. Alleen al om een veilige vluchthaven te kunnen bieden bij calamiteiten zoals mist, een stremming of vermoeidheid. 


Van de nood een deugd maken

De nieuwe passantenhaven komt te liggen in de Berghaven bij Schipperskerk. Dat is halverwege de route. De nood van een stopplaats is ook een deugd. Vanuit het nieuwe haventje zijn Schipperskerk en Born goed te bezoeken, vanuit een toeristisch oogpunt zeer de moeite waard. 


Gemeente akkoord met aanleg

Het regioteam Limburg van het Watersportverbond heeft in 2017 al contact gezocht met de gemeente Sittard-Geleen voor een passantenhaven. Rob Vrolijks (projectbureau Vrolijks) is aangetrokken om de gemeente te overtuigen van nut en noodzaak van passantenplaatsen langs het Julianakanaal. Leden van het regioteam hebben meerdere gesprekken gevoerd met diverse ambtenaren om het project op gang te houden. Nu, ruim drie jaar later, is de gemeenteraad akkoord met de aanleg van de passantenplaats. Er volgen nu gesprekken met belanghebbenden, de meeste waarvan al hebben aangeven geen bezwaar te hebben. Er dienen slechts enkele overzichtelijke knelpunten te worden opgelost. Het regioteam Limburg is ook bij deze gesprekken aanwezig. 

Lees hier meer over de werkzaamheden van het regioteam Limburg

Deel dit artikel:

De partners van het Watersportverbond