BLOG: Stem bedieningstijden in de provincie Groningen op elkaar af!

7 oktober 2020

Bruggen en sluizen in ons land zijn in beheer van verschillende overheden: het rijk, provincies, waterschappen en gemeenten. Er zijn ook bruggen in particulier beheer. Brug- en sluisbedieningstijden in een vaargebied kunnen daardoor erg van elkaar verschillen. Wel of geen spitssluiting, gesloten tijdens lunchtijd en ook de begin en eindtijden kunnen verschillen. Gelukkig zien steeds meer brug- en sluisbeheerders in dat hun object deel uitmaakt van een vaarroutenetwerk en dat afstemming van bedieningstijden wenselijk is. 

Corona legde het afgelopen voorjaar de gevolgen van zoveel verschillende beheerders van bruggen en sluizen in het land extra bloot. Zo besloot onder andere de provincie Groningen de start van het seizoen uit te stellen omdat het te maken had met zieken en onvoldoende mogelijkheid om de maatregelen voor corona door te kunnen voeren. Vervolgens besloten de provincie, gemeenten en waterschap ieder voor zich wat een goede nieuwe startdatum zou zijn, inclusief nieuwe bedieningstijden. Voor de watersporter natuurlijk heel vervelend.


Doorn in het oog

Deze lappendeken aan bedieningstijden is het regioteam Groningen/Drenthe van het Watersportverbond al langer een doorn in het oog. Er moet simpelweg een betere regie komen. Het regioteam heeft een ambtenaar bij de provincie bereid gevonden deze regie op zich te nemen en afstemming van bedieningstijden van alle bruggen en sluizen in de regio voor elkaar te krijgen. Dat zal het ook makkelijker maken om bij calamiteiten, zoals corona, gezamenlijk te handelen. Dat maakt het voor de watersporter niet alleen overzichtelijker, maar ook plezieriger om te varen. 


Betere afstemming

Het Watersportverbond heeft in een brief aan de gedeputeerde van de provincie Groningen gevraagd de regierol van de ambtenaar formeel te maken. Het regioteam gaat hierover in gesprek met de provincie Groningen en streeft er naar om voor volgend vaarseizoen een betere afstemming te hebben tussen de verschillende beheerders.

Wil je weten waar we nog meer mee bezig zijn in de regio Groningen en Drenthe? Kijk dan op onze webpagina

Uitgelichte artikelen

In mijn regio Recreatie

De partners van het Watersportverbond