Corona update

Lees hier de laatste updates over de corona maatregelen. Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt.

5 oktober 2020

Laatste update 10.45 uur

Dringende advies mondkapjes

Op vrijdag 2 oktober heeft de overheid meer duidelijkheid gegeven over haar dringende advies om in heel Nederland een mondkapje te dragen in de publieke binnenruimte. Voor mensen vanaf 13 jaar geldt dat ze tijdens het sporten geen mondkapje op hoeven. In de hal, kleedkamers en andere ruimtes geldt het advies wel. Het precieze advies en definities van publieke binnenruimtes is te lezen door te klikken op deze link

Maatregelen per 29 september 18.00 uur

Op 28 september heeft de overheid nieuwe corona maatregelen aangekondigd. De maatregelen gelden vanaf dinsdag 29 september 18.00 uur, ze gelden voor het hele land en zijn in elk geval drie weken van kracht.

De ontwikkelingen volgen elkaar snel op, nog niet alles is duidelijk, wij blijven vragen stellen. Op deze pagina vind je de laatste updates.

Gevolgen maatregelen per 29 september voor de watersport:

  • Wedstrijden mogen doorgaan, publiek is niet toegestaan.
  • Ook bij trainingen mogen mensen niet komen kijken.
  • De sportkantines zijn dicht.
  • Er geldt een maximale gezelschapsgrote van 30 personen binnen en 40 personen buiten. Vergaderingen van deze grootte kunnen dus doorgaan, ook in de sportkantine. Bij een vergadering in de sportkantine blijft de horeca faciliteit gesloten. De 1,5 meter afstand regel blijft altijd van kracht.

Klik hier voor een overzicht van veel gestelde vragen over de gevolgen van de corona maatregelen voor de sport.

Gelden de maatregelen voor sportkantines ook voor de horeca bij commerciële sportaanbieders?

  • Ja. Het doel van de maatregel is om groepsvorming na het sporten te voorkomen. Daarom sluit ook de horeca bij commerciële sportaanbieders. Dit geldt voor alle horeca die op of in een sportgelegenheid ligt. 

Bovenstaande maatregel heeft tot veel vragen geleid van ons en onze verenigingen. Immers, eerder in het jaar vielen sportaccommodaties met een horecavergunning niet onder de sportkantines. Waarom nu dan wel?

Deze vraag hebben wij bij verschillende instanties aangekaart, wat er toe heeft geleid dat alle gemeenten worden opgeroepen naar de lokale situatie rond de coronamaatregelen in de sport te kijken. Daarin is concreet aandacht gevraagd voor de horeca, dat er lokaal uitzonderingen denkbaar zijn, zoals wanneer de exploitant een aparte horecavergunning heeft. Daarvoor gelden dan natuurlijk wel de andere horecamaatregelen. Die zijn:

  • Tot 21.00 uur inloop, om 22.00 uur is de zaak gesloten.
  • Maximaal 30 personen binnen per binnenruimte.
  • Buiten op het terras geldt een maximum van 40 personen.
  • Maximaal 4 personen boven de 13 jaar aan een tafel, tenzij het een huishouden betreft.
  • De overige regels, zoals het faciliteren van registratie, de 1,5-meterrichtlijn en de gezondheidscheck, blijven staan.

Voor sporters geldt dan toch dat het “nazitten” na een wedstrijd of training niet de bedoeling is. Wij adviseren in voorkomende gevallen hierover met elkaar in gesprek te gaan.

Zolang er geen duidelijk antwoord is op de vraag waarom sportaccommodaties nu wel tot de sportkantines worden gerekend, is er ruimte voor discussie. We begrijpen dat dit voor verenigingen en vaarscholen veel onduidelijkheden met zich meebrengt, maar we adviseren om geopend te blijven, totdat er duidelijkheid is. Dit adviseren wij alleen aan commerciële horeca die op 1 juni 2020 na de "intelligente lockdown" weer open mocht. Bij een controle kun je de argumentatie hierboven gebruiken.

Wij blijven je op de hoogte houden van de ontwikkelingen.

Algemeen

Wij zijn erg blij dat de sport op deze manier doorgang kan vinden terwijl wij er alles aan doen om het virus een halt toe te roepen. Het is dan ook belangrijk om alle gestelde maatregelen aan te houden:  anderhalve meter afstand , handen wassen en drukke plekken vermijden. En wie klachten heeft, moet thuis blijven en zich laten testen. 

Vragen?

Met elkaar hebben we in de eerste fase ons uiterste best gedaan! Opnieuw wordt ons gevraagd gezamenlijk de schouders te zetten onder de uitdaging waar we met z’n allen mee te maken hebben. Wij helpen graag met het beantwoorden van vragen en delen van ervaringen. Mail naar vereniging@watersportverbond.nl.

 

Deel dit artikel:

De partners van het Watersportverbond