Dorian van Rijsselberghe beëindigt imposante wedstrijdcarrière, samenwerking met Watersportverbond loopt door

2 maart 2020

Na een indrukwekkend en emotioneel einde van de selectiestrijd tussen windsurfers Kiran Badloe en Dorian van Rijsselberghe, heeft Dorian zijn afscheid van de Olympische topsport aangekondigd. Na afloop van het WK, afgelopen weekend in het Australische Sorrento, liet hij weten uit te kijken naar een nieuwe toekomst: 

"Ik heb altijd met mijn hart gevaren, alleen was dat de laatste tijd een lastige opgave. Diep van binnen was de drive niet groot genoeg om op dit WK de sterren van de hemel te varen. Iedere keer dat ik een minder resultaat voer afgelopen week voelde ik een soort van opluchting. Dat is heel raar en eigenlijk tegen het politiek incorrecte aan als sportman. Want je moet altijd willen winnen, je zou alles op alles moeten zetten om je titel te verdedigen en ik, ik wil eigenlijk gewoon lekker naar huis toe.”


Jaap Zielhuis bedankt Dorian, namens het Watersportverbond

“Na een wat mij betreft hartverscheurend einde van de selectiestrijd heeft Dorian nu zijn afscheid van de Olympische topsport aangekondigd. Ik denk dat dit voor de mensen die hem van dichtbij mee hebben mogen maken, zeker de afgelopen tijd, niet als een enorme verrassing komt. Maar dat betekent natuurlijk niet dat het ons niks doet. Met het besluit van Dorian stopt niet alleen de succesvolste Olympiër die wij ooit hebben gehad. Dorian is uitgegroeid tot een inspirator voor de Nederlandse Olympische zeilploeg en misschien wel de hele Nederlandse zeil- en sportwereld. Zo hoor je samen te werken om de absolute top te bereiken! Zijn sportiviteit bij winst én verlies is een voorbeeld voor ons allemaal".

Daarmee komt er een einde aan een heel bijzonder hoofdstuk in de zeilgeschiedenis. Want niet alleen de prestaties van de tweevoudig Olympisch kampioen hebben indruk gemaakt op de internationale zeilwereld, ook (en misschien nog wel meer) heeft Dorian een enorme voetafdruk achtergelaten als mens. Zoals zijn coach Aaron McIntosh beschrijft: "Hij is een voorbeeld, een mentor. Een geweldig sporter en mens. Voor ons, voor de Nederlandse zeilsport en het Nederlandse Olympische team is hij in mijn ogen de president. We hebben hem nodig. En de Nederlandse sport ook.”


Ambassadeur van de zeilsport 

Daarom zijn we verheugd dat Dorian actief blijft in de zeilsport. Op korte termijn door Kiran Badloe op én naast het water te helpen richting de Olympische Spelen in Tokio, en op de langere termijn o.a. door zijn rol als toernooidirecteur van het Jeugd WK Zeilen 2021 en het WK Zeilen 2022 in Den Haag. Arno van Gerven, Directeur Watersportverbond: "Met de WK’s in eigen land willen wij Nederland enthousiast maken voor onze mooie sport. Van dichtbij laten zien hoe gaaf en uitdagend het is; juist voor een nieuwe generatie. Dorian heeft alles om het boegbeeld te zijn van deze missie. Aaron (McIntosh) heeft gelijk. De uitstraling en energie van Dorian hebben we nodig, juist ook richting de toekomst.”

 

Dorian, bedankt en tot ziens!

 

 

Foto: NOS / Ayolt Kloosterboer

Uitgelichte artikelen

Topsport

De partners van het Watersportverbond