Gevolgen Brexit per 1 januari 2021 voor watersport

Wat zijn de consequenties voor watersporters die naar het VK reizen met hun boot en/of vanuit het VK terugkeren naar Nederland?

28 november 2020

Vanaf 1 januari 2021 gelden bij terugkeer uit het Verenigd Koninkrijk (VK) de douaneregels voor bestemmingen buiten de Europese Unie. Dit heeft ook consequenties voor watersporters die naar het VK reizen met hun boot en/of vanuit het VK terugkeren naar Nederland.  


Boten verliezen recht op vrij verkeer

In het geval van een 'no deal', kwalificeren boten die op het moment van de Brexit in het VK aanwezig zijn, niet meer als EU-goederen. Na de Brexit wordt een boot bij terugkeer aan dezelfde douanecontroles onderworpen als ieder ander vaartuig afkomstig uit een derde/niet EU land. Volgens de regeling Terugkerende Goederen kan de Douane invoerrechten en btw heffen over een boot die meer dan drie jaar buiten de EU is geweest.


Bereid je voor

Om het zekere voor het onzekere te nemen adviseren wij booteigenaren om hun boot voor de deadline van 1 januari 2021 te verplaatsen, zeker als je niet beschikt over de stukken die bewijzen dat je in het verleden btw en/of invoerrecht hebt betaald. 

Ga je na de Brexit met de boot naar het Verenigd Koninkrijk? Geef dan je boot aan bij de Engelse douane en zorg voor een bemanningslijst.  


Wat mag je wel of niet meenemen van je reis?

Uit een recente peiling onder 1.289 reizigers met affiniteit met het VK blijkt dat er nog veel onwetendheid is over de gewijzigde regels. Hierbij enkele belangrijke aandachtspunten:

  1.   Wanneer aankopen samen duurder zijn dan (omgerekend) € 430, betaal je hier bij terugkomst in Nederland belasting over.
  2.   Je mag 1 liter sterke drank belastingvrij meenemen.
  3.   Zuivel- en vleesproducten mogen niet mee, ook niet als ze vacuüm verpakt zijn. Ook de meeste visproducten mogen niet mee.
  4.   Je mag 1 slof sigaretten belastingvrij meenemen.
  5.   Als je op de heen- of terugreis (omgerekend) € 10.000 of meer aan contant geld meeneemt, dan moet je hier aangifte van doen bij de Douane.

Reis je met een huisdier? Houd er dan rekening mee dat de regels voor het meenemen van huisdieren waarschijnlijk ook wijzigen per 1 januari 2021. Houd hiervoor de website van de NVWA in de gaten om te voorkomen dat je huisdier in quarantaine wordt geplaatst. Ook mogen bepaalde hondenrassen, zoals de pitbull terriër, het VK niet in.

Bereid je ruim voor vertrek naar het Verenigd Koninkrijk voor en bezoek www.wijsopreis.nl of download de Douane Reizen App.

Deel dit artikel:

De partners van het Watersportverbond