Kite- en golfsurfspot Maasvlakte bedreigd

Watersportverbond dient zienswijze in als alternatief voor plannen windmolenpark.

17 december 2020

Nederland een paradijs voor kite- en golfsurfers? Je zou het misschien niet meteen zeggen, maar ja, op sommige plekken wel. We hebben hier geen tropisch klimaat of hagelwitte stranden, maar we hebben wel een geweldig mooie golf. Op de Maasvlakte 2. 

De Maasvlakte steekt verder de Noordzee in dan de rest van de kustlijn. Het water is hier dieper. En dat zorgt ervoor dat deze branding anders is dan golven langs de rest van de Nederlandse kust. Deze ‘spot’ is daardoor vergelijkbaar met spots aan de Atlantische Oceaan en populair bij surfers en kiters. 

Plannen voor 22 windturbines

Precies deze mooie kite- en golfsurflocatie van Nederland wordt nu bedreigd. Er zijn plannen om 22 grote windturbines te plaatsen, waarvan 10 op de dijk en 12 op de vloedlijn (dus bij vloed in het water). Dat betekent het einde van kitesurfen en golfsurfen op deze plek. De veiligheid van de sporters is niet goed meegenomen in de Milieu Effect Rapportage (MER). 

Hier komen de 22 windturbines op de Maasvlakte 2 als de plannen doorgaan.
Hier komen de 22 windturbines op de Maasvlakte 2 als de plannen doorgaan.
Golf- en kitesurfen Olympische sporten

Zeker nu het golfsurfen en kitesurfen olympisch zijn en worden, is deze spot van groot belang. Golfsurfen staat op het Olympische programma in Tokio 2020ne en kitesurfen in Parijs 2024. De spot aan de Maasvlakte 2 is een populaire trainingslocatie voor de beste (kite)surfers van Nederland. Helemaal nu corona trainen in het buitenland bemoeilijkt. Een vergelijkbare golf in Nederland vind je niet. 

Watersportverbond dient zienswijze in als alternatief voor plannen

Het Watersportverbond vindt dat het een het ander niet in de weg hoeft te staan. Plaats de windmolens net iets verderop en/of plaats er minder en we hebben én schone energie én een parel van een spot voor de beste kite- en golfsurfers van Nederland. Twee sporten die straks dankzij de Olympische Spelen alleen nog maar populairder gaan worden.  In overleg met de Hollands Surfing Assciation en de Nederlandse Kitesurf Vereniging hebben wij met het Regioteam Zuid Holland van het Watersportverbond een zienswijze ingediend met een alternatief op de huidige plannen.

We laten deze spot niet zomaar gaan. Zodra er meer nieuws is, melden we ons weer. 

Deel dit artikel:

Uitgelichte artikelen

In mijn regio Recreatie

De partners van het Watersportverbond