Maassluis en Midden-Delfland ontsloten door gerestaureerde sluis

10 maart 2020

Trekvaarten zijn binnenlandse wateren waarover vroeger het vervoer plaatsvond. Veelal met een trekschuit voortgetrokken door een paard. De historische route voor trekschuiten dwars door het Delfland - van Maassluis tot Delft - is door de provincie Zuid-Holland tot bijzonder erfgoed gekozen. De provincie wil samen met gemeenten en particulieren de oude tijden van de Delflandse trekvaart doen herleven en de route beter beschikbaar maken voor liefhebbers op én naast het water.

Ook Maassluis ligt aan de route van de Delflandse trekvaart en haakt met verschillende historische projecten in op de trekvaart. In 2018 werd daardoor de Monstersche sluis na een ingrijpende opknapbeurt feestelijk in gebruik genomen. Deze sluis vormt het eindpunt van de Delflandse trekvaart. Sinds de opening hebben al vele kano’s, sloepen, kleine jachten en motorboten hun weg gevonden over de vaarweg van Maassluis naar het Westland om zo het mooie Maassluis en omgeving te bezoeken. Een uitstekende uitvalsbasis om het Midden-Delfland en het Westland te bezoeken. Maassluis heeft de mooie stad, Midden-Delfland de mooie natuur. Een prachtige reden om eens door de sluis te gaan. Het natuur- en recreatiegebied gebied "Vlietlanden" met de Foppenplas heeft vele recreatiemogelijkheden en aanlegplaatsen. In het centrum van Maassluis mogen schepen niet overnachten, maar net buiten het centrum heet Stichting Watersportcentrum Vlietland de passanten graag welkom.

(Tekst loopt door onder kaart.)

Bezoek aan Maassluis

De sluis die op dit moment vanwege het winterseizoen op slot is, zal rond half april 2020 weer openen voor al het vaarverkeer. “De sluis draait nu alleen nog maar in het weekend – van vrijdag t/m zondag en tijdens feestdagen - hopelijk komt daar snel verandering in”, vertelt Sjaak van den Heuvel van SW Vlietland Maassluis. De gemeente en SW Vlietland hopen via de sluis vele passanten te mogen ontvangen in de stad en in het gebied: Midden-Delfland. “Een bezoek aan ons is echter wel voorbehouden aan schippers die enige ervaring hebben met varen over de rivier, want de Nieuwe Maas en Nieuwe Waterweg worden druk bevaren én er staat een stevige getijdenstroom. Waar je overigens goed gebruik van kunt maken.”

Bekijk hier de schutmomenten van de Monstersche Sluis

 

Regioteam Zuid-Holland-Midden

Ook het regioteam Zuid-Holland-Midden van het Watersportverbond is betrokken geweest bij de plannen. Zo hebben zij input gegeven tijdens het symposium “De kracht van Water”. We hebben daar gepleit voor het verhogen van de bruggen naar 2,50 meter in het gehele gebied, zodat waterrecreanten een doorgang hebben. Ook is het regioteam betrokken bij de vaarroutes in het gebied Midden Delfland en Westland. Verder participeren we bij de Erasmusvaart. Een nieuwe vaarroute uit Den Haag naar Westland.

(Tekst loopt door onder afbeelding.)

Een historische zeilende Westlander op de Foppenplas (Foto: Midden-Delfland)
Een historische zeilende Westlander op de Foppenplas (Foto: Midden-Delfland)

Het gebied Midden Delfland en Westland is te bereiken voor vaartuigen met een hoogte tot 2,30 meter, de sluis heeft een max. hoogte van 2,50 meter, afhankelijk van getijde (laag water). Voor lagere schepen dan 2,30 meter zijn er meer mogelijkheden:

  • Schepen tot 1,90 meter kunnen dit gebied ook bereiken via de Vlaardingse Deltasluis en Driesluizen.
  • Schepen die lager zijn dan 1,65 meter kunnen door het Westland heen. De route via Buitenwatersloot in Delft of Het Haantje bij Rijswijk.
  • Hoe lager de schepen hoe meer vaarwater er bereikbaar is. Er is bewegwijzering middels een vaarknooppuntennetwerk.

De doorvaarthoogten worden bij de verschillende (verwachte) waterstanden aangegeven. Kijk voor meer informatie over de sluis op: http://monsterschesluis.nl/ en voor de werkzaamheden van het regioteam op de regiopagina.

Deel dit artikel:

Uitgelichte artikelen

De partners van het Watersportverbond