Nederland is straks niet meer te houden

Directeur van het Watersportverbond Arno van Gerven snijdt in zijn wekelijkse column actuele onderwerpen aan in de watersport.

25 maart 2021

Ik snap het wel, het is logisch dat er bij de Olympische Spelen in Tokyo geen buitenlands publiek wordt toegelaten. Waarom zouden ze ook? Er is geen keus. Kijk om je heen, we zitten volop in de corona ellende.

Dat zijn de doorsneereacties, die ik krijg als ik mijn teleurstelling over de komende Spelen kenbaar maak. In deze pandemische tijd lijkt het erop alsof je niets meer jammer mag vinden. Toch is het te bizar voor woorden. Op het grootste internationale sportevenement ter wereld moeten onze surfers, kanoërs en zeilers het deze zomer stellen zonder aanmoedigingen van Oranjesupporters. Geen moeders, vaders, broers, zusters of geliefden op de kade. Niemand van je familie om in de armen te vallen na de overwinning. De ontlading. Terwijl de opoffering voor deze Olympische Spelen, groot is geweest. Iedere bitterbal die de afgelopen jaren voorbij is gekomen, heb je aan de kant moeten schuiven. Vrienden heb je in jaren niet gezien, omdat je onder moeilijke omstandigheden aan de andere kant van de wereld hebt getraind. Mij valt iedere keer weer op hoe vanzelfsprekend er wordt gedaan over deze toewijding. Ze hebben het toch goed, die topsporters? Ik begrijp daar niks van.

Het Watersportverbond heeft deze week besloten niet met een delegatie naar de Spelen af te reizen. Als familie en fans niet mogen, waarom wij dan wel? Toch, ondanks alles, maken we er een schitterende zomer van. Dat doen we zo:

  1. Met onze hoofdsponsor Allianz gaan we er alles aan doen om de sporters te steunen tijdens de Spelen, zodat ze weten dat Nederland massaal achter ze staat.
  2. Als het maar even kan worden de ouders van de sporters uitgenodigd om op een speciale locatie samen met de fans naar de medaillewedstrijden te komen kijken.

  3. Veel van de Nederlandse watersportevents zijn op dit moment nog onzeker, terwijl de hunkering groot is. Vanaf 1 juni willen we vrij varen. Dan begint de echte waterzomer.

  4. We komen snel met praktische handreikingen en protocollen hoe evenementen op een aangepaste manier door kunnen gaan.

  5. Met veiligheidsregio Noord-Holland Noord zijn we al volop in overleg over de wijze waarop de Allianz Regatta begin juni kan worden georganiseerd.

  6. Diederik Gommers, lid van het OMT, heeft het op BNR Nieuwsradio onderstreept: “We moeten naar buiten.” Deze uitspraak wordt onze troefkaart om deze zomer volop te kunnen genieten van onze watersporten.

  7. We zijn de veiligste sport van Nederland.

  8. Nederland is niet meer te houden.

Tot besluit, een persoonlijk bericht voor alle meelezende topsporters van Team Allianz: het is indrukwekkend om te ervaren hoe jullie ondanks de onzekerheid, focus en vertrouwen houden. Als geen ander weten jullie hiermee om te gaan, je aan te passen, want de wind waait nooit hetzelfde.

De partners van het Watersportverbond