Nederlandse Kanopoloteams worden vijfde op World Games

18 juli 2022

Joep van Brakel eindigt Kanomarathon carrière met een 9e plaats lange afstand

Zowel de Nederlandse heren als de dames kanopoloteams hebben de World Games afgesloten op een 5e plaats. Beide teams verloren in de ¼ finales en wonnen in het vervolgtraject alle wedstrijden met een ‘best of the rest’ als eindresultaat. Joep van Brakel eindigde zijn kanomarathon carriere met een 7e plaats op de korte afstand en een 9e plaats op de lange afstand.

Oranje Dames Kanopolo

De teleurstelling was groot bij de dames na de verloren kwartfinale tegen Nieuw Zeeland met 4-5. Na zilver op het EK 2021 waren de verwachtingen hoger. En het verschil was minimaal. Nederland begon uitstekend en kwam op een 2-0 voorsprong. Nieuw Zeeland kwam echter sterk terug met slim uitgespeelde aanvallen dwars door de verdediging heen, 2-3. Na de rust koos Nederland direct voor het veel riskantere 'vijf uit verdediging' - dus geen zone verdediging maar volle bak vrouw tegen vrouw over het hele veld. Hierdoor ontstond veel druk op de 'kiwi's' en bleef het verschil slechts een goal. Maar de winst bleef uit. Nieuw Zeeland werd uiteindelijk vierde.

In de wedstrijden die volgden om de plekken 5-8 te bepalen eindigden de wedstrijd tegen de Britten in een gelijkspel, 4-4. De Britten scoorde vlak voor tijd nog de gelijkmaker. In de verlenging trok Oranje aan het langste eind en scoorde de golden goal. In de laatste wedstrijd om plaats 5 werd er overtuigend gewonnen van Singapore (4-1).

De gouden medaille ging naar Frankrijk, zilver naar Duitsland en brons naar Spanje.

Alisha van den Berg

Oranje Heren Kanopolo

Bij de heren was het verschil met regerend wereldkampioen en Europees Kampioen en titelverdediger van de World Games te groot. Oranje had veel balbezit en bij vlagen het betere van het spel, maar wist dit niet in goals om te zetten. De Duitse keeper blonk uit, ook door met twee machtige schoten Duitsland al snel op een 2-0 voorsprong te zetten. Oranje zetten vervolgens continu druk, maar zette dat niet om in goals. Een afstandbal en twee counters leidden tot een 5-0 eindstand.

In de strijd om plek 5-8 wonnen de heren overtuigend van gastland USA (8-2). In de beslissende wedstrijd tegen Taiwan werd een 3-1 achterstand recht gezet en een verlenging afgedwongen. Oranje scoorde daarin de golden goal.

Duitsland bleek over het hele toernooi de sterkste ploeg. Zij won overtuigend van Frankrijk, 6-1. Spanje won brons.

Nederlands heren kanopoloteam op de World Games 2022

Joep van Bakel eindigt carriere met een 9e plaats kanomarathon

Joep van Bakel eindigt kanomarathon carriere met een 7e plaats op de korte afstand (20 km) en een 9e plaats op de lange afstand. Een knappe prestatie van de 39 jarige kanovaarder.