Nederlandse zeilers in startblokken voor WK 49er(FX) en WK Laser Standard

De Nederlandse Olympische zeilers van TeamNL Zeilen zijn klaar voor hun eerstvolgende strijd op het water; In Australië worden dit jaar de WK’s in diverse zeilklassen gevaren, met voor de Nederlandse zeilers uiteenlopende belangen.

7 februari 2020

Het WK 49er/49erFX vindt plaats in Geelong (10 t/m 15 februari) waar Annemiek Bekkering en Annette Duetz hun wereldtitel in de 49erFX zullen verdedigen, en Pim van Vugt & Bart Lambriex een Olympisch ticket voor de 49er kunnen bemachtigen. Het WK Laser Standard vindt plaats in Melbourne (Sandringham) van 11 t/m 16 februari en is het tweede NOC*NSF kwalificatie-evenement (uit drie dit jaar) voor Duko Bos en Rutger van Schaardenburg.

49erFX dames Bekkering & Duetz in Geelong om wereldtitel te verdedigen
De Nederlandse Bekkering & Duetz hopen in Geelong voor de derde maal op rij de wereldtitel te kunnen bemachtigen. Slechts twee maanden geleden prolongeerden de dames hun titel in Auckland (NZL). Na een korte periode van zowel rust als training zijn de dames klaar voor hun volgende titelstrijd: “Na een trainingsblok in Vilamoura hebben we hier in Geelong een super nuttige periode achter de rug om de koppies even weer scherp te krijgen. Het lijkt erop dat er veel en shifty wind staat, dus die scherpte gaan we zeker nodig hebben.” 

De dames passen hun verwachtingen dan ook enigszins aan op de omstandigheden: “Het is best wel een lastige plek; helemaal omgeven door land en het weer is hier vrij extreem. Het kan ineens van 10 knopen naar 30 knopen wind gaan, inclusief hele grote shifts. Dat betekent vaak dat het spannend gaat worden tot het einde, dus dat wordt tof! We willen hier wel echt gaan vlammen!” 

Behalve de verdediging van de wereldtitel hopen de dames ook nog wat te kunnen bijleren op weg naar de Olympische Spelen: “Het is in aanloop naar Tokio goed om een evenement te varen dat we willen winnen en waarbij we onszelf een beetje druk opleggen. Zo is het zowel een krachtmeting als een goede test om te zien hoe we met spanning in een sterk veld varen.” 

Naast Bekkering en Duetz zullen ook trainingspartners Odile van Aanholt & Cecile Janmaat in actie komen op het water van Geelong: “We zijn heel blij dat Odile en Cecile hier met ons mee zijn”, vertelt Bekkering. “Ze pushen ons hard en hebben aantal sterke punten waar wij veel van kunnen leren.” 

49er mannen Bart Lambriex & Pim van Vugt naar WK voor Olympisch ticket
Voor de Nederlandse mannen in de 49er, Bart Lambriex en Pim van Vugt, staat er redelijk wat op het spel. Bij het WK in Geelong hebben de mannen de kans te voldoen aan de prestatie-eisen voor de Olympische Spelen van Tokio, indien zij (voor de 2e keer) een top 8 plek (landen) weten te varen. 

De zeilers hebben de landenkwalificatie in de 49er tijdens het afgelopen WK in Auckland reeds binnen weten te halen en met de 8e plaats overall eveneens de eerste ‘halve NOC*NSF nominatie’ op zak. Mochten zij in Geelong wederom voldoen aan die prestatie-eis, dan is het nog een kwestie van afwachten of zij het enige Nederlandse team blijven dat aan deze eisen voldoet. Indien een ander Nederlands team zich op een later moment nog kwalificeert, zal er een interne selectie volgen. 

Lambriex & Van Vugt hebben de afgelopen periode aan verschillende doelen gewerkt: “Een daarvan was onze snelheid bij licht weer verbeteren. Dat hebben we goed kunnen doen tijdens ons trainingskamp in Vilamoura, begin januari. Daarna zijn we naar Australië vertrokken en hebben we aan onze andere punten gewerkt: boathandling, starten en racen. Tijdens dit WK kunnen we onze tweede halve nominatie halen en dat willen we heel graag. Maar de focus leggen we vooral op het zeilen zelf. We willen ons niveau halen en ervan leren om betere zeilers te worden.”

Wedstrijdschema WK 49er / 49erFX
Maandag 10 februari t/m woensdag 12 februari: Opening Series
Donderdag 13 t/m zaterdag 15 Februari: Final Series
Zaterdag 15 Februari: Medal Race
Meer info: https://49er.org/event/2020-world-championship/

Laser Standard mannen Bos en Van Schaardenburg klaar voor tweede kwalificatiemoment Tokyo2020
In de Laser Standard varen Duko Bos en Rutger van Schaardenburg hun tweede kwalificatiemoment van het jaar, waar ze aan de prestatie-eisen van NOC*NSF kunnen voldoen. Ditmaal is het voor de mannen zaak om bij de top 3 (landen) te eindigen voor een hele nominatie, of bij de top 8 (landen) voor een halve nominatie. Tijdens Sail Melbourne wist Bos al een halve nominatie te behalen, dus voor hem is een top 8 plek voldoende. De landenkwalificatie in de Laser Standard wordt pas in april, bij de World Cup in Genua gevaren. En ook voor de Laser Standard geldt: mochten beide mannen aan de prestatie-eisen voldoen, dan zal er een interne selectie volgen. 

Bos heeft na zijn laatste regatta aan specifieke punten gewerkt en kijkt met vertrouwen uit naar het WK: “Na Sail Melbourne heb ik hard gewerkt aan mijn starts. Ik heb veel wedstrijden met de buitenlanders gevaren om dit te kunnen trainen. Dit WK hoop ik mezelf te verbeteren ten opzichte van het afgelopen evenement, waarbij ik dus vooral beter wil starten. Als ik dit goed doe, denk ik iets moois neer te kunnen zetten. Heel resultaatgericht wil ik niet zijn. Ik denk dat dat alleen maar tegenwerkt, maar natuurlijk zou nog een halve nominatie heel mooi zijn.”

Wedstrijdschema Laser Standard
11 t/m 13 februari: Qualifying Series
14 t/m 16 februari: Final Series
Meer info: http://2020-standard-men.laser-worlds.com/ 
 

Fotocredits: Sailing Energy

Uitgelichte artikelen

Topsport

De partners van het Watersportverbond