Ons gouden elftal

Arno van Gerven is directeur van het Koninklijk Nederlands Watersportverbond. Iedere week snijdt hij actuele onderwerpen in de watersport aan. Wil je reageren? Doe dat op arno.van.gerven@watersportverbond.nl.

1 juli 2021

Morgen zwaaien wij ze uit. In de haven van Scheveningen. Daar vertrekt ons gouden elftal naar Tokio. Elf atleten die als kinderen zo blij symbolisch de havenmond zullen uitvaren op mini-surfplanken, in Optimistjes en een pop-up-kano. Met vlak daarachter bondscoach Jaap Zielhuis zeilend in een klomp. Tikkeltje melig misschien, maar het tekent de sfeer rondom deze ploeg, waar het niet over het systeem gaat, of de aura van de trainer, maar sportpassie en spelplezier de boventoon voeren. Als directeur van het Watersportverbond is dat schitterend om te zien: zo’n vrolijk, dankbaar en tot op het bot gemotiveerd elftal. Nederland zou er oranje voor mogen kleuren. Dit zijn de Olympiërs van Team Allianz:

 

Martina Wegman | Kanoslalom

Bereidde zich na haar kwalificatie voor de Olympische Spelen in 2019 grotendeels voor in Nieuw-Zeeland. Daar doet ze ook de extreme variant van kanoslalom. Een sport zo ruig, dat een waterval twijfelt om naar beneden te vallen en de krokodillen met opengesperde muil op hun toetje liggen te wachten. Martina gaat. In Tokio slalomt deze kano-avonturierster met een beetje geluk de top 10 in. Daarbij zal ze af moeten rekenen met een paar topatleten uit Down Under en het voormalig Oostblok.

 

Nicholas Heiner | Finnklasse

Monsterlijk goede zeiler. Behoort bij de Europese top. Werd in 2014 wereldkampioen in de Laser en maakte in 2017 de overstap naar de Finn. Een discipline voor de Jerommekes onder de zeilers. Hij heeft er daarom kilo’s bij moeten eten. Dat betekende tijdens diners: alle toetjes naar Nicholas. Nu is hij een superfitte, oersterke en pijlsnelle zeilreus. Kanshebber voor een podiumplek in deze laatste keer dat de Finnklasse Olympisch is. Nicholas wordt getraind door zijn bekende zeilvader Roy en Jaap Zielhuis.

 

Kiran Badloe | Windsurfen RS:X

Rising star. Sterker nog, een ster. Slaagde erin om de tweevoudig Olympisch Kampioen Dorian van Rijsselberghe te verslaan in misschien wel de mooiste en door de heren zelf bedachte Olympische kwalificatieraces ooit. Kiran is de regerend drievoudig wereldkampioen. Heeft alles mee. Lengte, looks, gogme en de gunfactor. Op de plank is hij buitenaards behendig en snel. Gaat voor een gouden medaille. Wat anders? Het speelveld op de Olympische Spelen is minder sterk dan op een WK, omdat er nu eenmaal één deelnemer per land mee mag doen.

 

Lilian de Geus | Windsurfen RS:X

Bescheiden killer. Klein van stuk maar oersterk. Leerde het surfen van haar broers tijdens een vakantie in Italië. Wat niet veel mensen weten, is dat ze toen ook nog fervent voetbalster was en jeugdinternational is geweest. Precies, een jonge OranjeLeeuwin. Toch was de liefde voor het water groter. Een succesvolle keuze, doordat ze drie keer wereld- en een keer Europees kampioen werd. De surfster greep in 2016 in Rio net naast een podiumplaats. Let op deze slimme stille kracht.

 

Lobke Berkhout en Afrodite Zegers | 470

Vormen sinds 2018 een duo. Kwalificeerden zich soeverein voor de Olympische Spelen. Lobke is vijfvoudig wereldkampioen in de 470-klasse en (misschien wel) de beste zeilster ter wereld. Bij de zomerspelen in 2008 in Peking veroverde ze met Marcelien de Koning de zilveren medaille. Voor Lobke is Tokio de comeback nadat ze moeder is geworden. Afrodite komt uit Griekenland, maar emigreerde in 2010 naar Nederland. Samen met Jesse Kisters werd ze jeugdwereldkampioen in de 470-klasse. Afrodite was er in Rio de Janeiro ook bij. Daar behaalde ze samen met Anneloes van Veen de vierde plaats. Feitje: Afrodite speelt ook fantastisch piano.

 

Annemiek Bekkering en Annette Duetz | 49er FX

Minder bekend bij het grote publiek, maar in de watersport wereldberoemd. Als je ze in de stad tegen zou komen, denk je: aardige meiden, studenten. Ondertussen zijn ze twee keer wereldkampioen in een zeilklasse die bekend staat om zijn moeilijkheidsgraad, omdat de boten de hinderlijke neiging hebben om om te slaan als je niks doet. Buiten de watersport zijn deze dames getalenteerde academici. Stop dus maar, zelfs een potje sjoelen is een kansloze exercitie tegen deze sportvrouwen.

 

Bart Lambriex en Pim van Vugt | 49er

De concurrentie zal bij het zien van deze zeilers toch even slikken: hadden ze nog maar effe vier jaar gewacht. Bart en Pim zijn een en al onbevangenheid en energie. Bijnaam, althans bij mij: De Schippers van de Kameleon, de Hielke en Sietse van Team Allianz. Ze stonden vanaf hun luiers al in de boot. Sterker nog; Barts ouders namen zelf deel aan de Olympische Spelen. Na een verrassende opmars plaatsen Bart en Pim zich als laatste van Team Allianz voor de Olympische Spelen. Bart is ook nog eens top in E-sailing. Heel benieuwd naar deze twee. Zet ‘m op heren.

 

Marit Bouwmeester | Laser radial

Leading lady van het Nederlandse zeilen. Ambassadeur van de sport en bekende Nederlander. Won Olympisch zilver en goud in respectievelijk 2012 en 2016. Huldigt de filosofie: talent is leuk, maar hard werken is beter. Een echte winnaar. Doet het voor niets minder dan goud. Marit had daarom het liefst vaker naar Tokio gewild. Om de stromingen, getijden, weersomstandigheden beter te bestuderen. Want deze sportvrouw visualiseert alle mogelijke racescenario’s in haar hoofd en zit daarbij zoveel mogelijk in het krachthonk.

 

Jaap Zielhuis | Hoofdcoach

Deze innemende man is het levende bewijs, dat je én baas én gewoon vreselijk aardig en toegankelijk kunt zijn. Karma, aura, of hoe de voetballers het ook noemen, gewoon een goeie vent. Die op een natuurlijke manier ook de verantwoordelijkheid bij de sporters legt. Daarnaast bekommert Jaap zich over de volle breedte van het Watersportverbond en de toekomst van onze sport. Vraag hem naar de kansen voor deze Olympische Spelen en zijn antwoord is even nuchter als helder: ‘Wij hebben een fantastische ploeg maar alles moet kloppen, omdat te kunnen verzilveren.’ Er is namelijk geen sport, die statistisch zo moeilijk te vangen is, als de watersport. Er is ook geen mooiere sport, maar dat terzijde.

Sporters en begeleiders van Team Allianz succes en veel plezier. Wij kleuren oranje.

 

Reageren?

Arno van Gerven is directeur van het Koninklijk Nederlands Watersportverbond. Iedere week snijdt hij actuele onderwerpen in de watersport aan. Wil je reageren? Doe dat op arno.van.gerven@watersportverbond.nl.

Uitgelichte artikelen

Topsport

De partners van het Watersportverbond