Pauline den Burger, jurylid in The Ocean Race, zou graag meer jonge mensen in Nederland opleiden

26 januari 2023

Pauline den Burger zou graag meer jonge mensen in Nederland opleiden

Half juli ontving internationaal jurylid Pauline den Burger een mail met de vraag of ze onderdeel wil zijn van het juryteam van The Ocean Race. “Ik liep echt dagen te stuiteren nadat ik die mail las. Dat er nog iets specialers zou komen na de Olympische Spelen daar had ik geen rekening mee gehouden. Ik ben net terug uit Alicante waar de start was. En ik ben in juni ook bij de stopover in Den Haag en de finish in Genua. Verder ben ik online beschikbaar en kan ik worden ingevlogen indien nodig. Echt een te gekke ervaring!” 

“Het is elke keer weer gaaf om, met een team met bekenden en nieuwe gezichten, een mooi evenement neer te zetten en te zorgen dat het eerlijk gaat voor alle zeilers. Daarnaast kom ik op veel mooie plekken in Europa, maar ook in Japan, Singapore, Amerika en zelfs Mauritius. We beleven een hoop samen en hebben naast het werk altijd ontzettend veel plezier.”

Pauline is al bijna 40 jaar een bekend gezicht op het water. Eerst als zeiler, daarna in de wedstrijdorganisatie en inmiddels alweer 25 jaar als jurylid met tot voor kort de Olympische Spelen in Tokyo als hoogtepunt. De afgelopen twee jaar heeft ze samen met andere experts een groep regionale en nationale juryleden begeleid in de aanloop naar het Allianz WK in Den Haag.

“De groep komt grotendeels van regionaal niveau en zit inmiddels boven nationaal niveau qua kennis en ervaring. We hebben onder andere elke paar maanden een nieuwe workshop georganiseerd en er is veel persoonlijke begeleiding. Daarnaast is er onderling goed contact zodat iedereen veel in actie kan komen op het water.”

Hedwich Kuipers was de trekker van het project. De andere (leer)coaches zijn Margriet Pannevis, Eric Mehlbaum en Marcel Bult. De laatstgenoemde volgde zelf het traject en was tegelijkertijd leercoach voor de juryleden met minder ervaring.

“Het is echt bijzonder dat we straks met deze ploeg van 10 Nederlanders op het WK mee kunnen draaien, gaat Pauline verder. Ik zou graag meer jonge mensen in het jureren opleiden. Als andere landen het kunnen, dan moet het in ons watersportland toch ook lukken. Je kunt een groot gedeelte al via e-learnings doen, dus die drempel is best laag.” 

“Mijn ambitie is om een vergelijkbaar traject op te starten maar dan echt voor jongeren. Naast de basisopleidingen die aangeboden worden door De Watersport Academy kunnen ze zich dan aanmelden voor zo’n traject. Waarbij het onderlinge netwerken, elkaar helpen en de gezelligheid van de groep echt één van de belangrijkste dingen moeten zijn. Dat is mij ook het meest bijgebleven van vroeger, toen ik bij Watersportvereniging Uitdam begon met wedstrijdorganisatie.”

“Ik zat in een grote groep jonge mensen die wedstrijden organiseerden en daar heel serieus mee bezig was, en ‘s avonds genoot van een goed feestje. Dat gevoel en die sfeer zou ik graag voor de nieuwe generatie (onder de 30) ook willen creëren. Samen met het platform wedstrijdzeilen kijken we nu hoe we meer mensen kunnen enthousiasmeren en kennis kunnen laten maken met deze mooie wereld."

 

Over de opleidingen bij De Watersport Academy: Eerst Club Official (niveau 2) 

In de online leeromgeving van Het Watersportverbond staan voor alle functies rondom zeilwedstrijden gratis e-learnings. Wanneer je alle 7 e-learnings met succes hebt doorlopen, wordt je automatisch als Club Official (niveau 2) geregistreerd. Je bent dan onder begeleiding van een ervaren official direct inzetbaar.

Ook niveau 3 opleidingen kosteloos via blended learning

Met enige praktijkervaring kun je vervolgens door naar niveau 3. Ook deze opleidingen zijn kosteloos en een combinatie van e-learning (zelf), workshops (samen) en veel praktijk. Je kiest een persoonlijke leercoach die, met ondersteuning van de digitale leeromgeving, voor de nodige begeleiding en feedback zorgt. Je traject wordt gevormd door een reeks van opdrachten die na een uitgebreide intake voor je op maat wordt gemaakt. Alle reeds aanwezige kennis en ervaring telt mee.

Wanneer je hierna graag op niveau 4 of 5 aan de slag willen kun je je aanmelden via opleidingen@watersportverbond.nl

Niveau 4: Klaar voor een (Open) Nederlands Kampioenschap

Wanneer je nog verder wilt, kun je het traject tot Nationaal Official in. Eveneens met Blended Learning wordt je in praktijk klaargestoomd om tijdens (Open) Nederlandse Kampioenschappen aan de slag te gaan.

Niveau 5: International Race Official via het Eurosaf Exchange Program

Wie nog niet uitgeleerd is, bestaat de mogelijkheid via Eurosaf en World Sailing door te groeien tot International Race Official (niveau 5). Nederland doet actief mee met het Eurosaf Exchange Program waarin de stageplaatsen bij de grote internationale evenementen worden verdeeld.

Meer informatie tref je op: Watersport Academy.

Vrijwiligersfuncties Allianz WK Zeilen Den Haag

Vind je het wel leuk om een rol te spelen tijdens watersportevenementen maar niet in de jury of wedstrijdorganisatie? Dan kun je ook kijken voor een leuke vrijwilligersfunctie tijdens het Allianz WK in Den Haag in augustus!

Deel dit artikel:

De partners van het Watersportverbond