Staande Mast Route in 2025

Om rekening mee te houden bij de vaarplannen voor dit jaar.

3 juli 2025

Het is helaas slecht gesteld met de bevaarbaarheid van de Staande Mast Route.

In Friesland is de brug bij Uitwellingerga defect en wordt dit jaar niet bediend.

In Noord-Holland is de Coenbrug tot 10 juli 2025 in onderhoud. Ook de Krommeniebrug wordt tot nader order niet bediend.

Tot eind juli is het grootste deel van de Staande Mast Route tussen Amsterdam en Rotterdam v.v. vrijwel onbevaarbaar voor schepen hoger dan ca. 6 m.

De volgende bruggen worden niet bediend:

  • de Buitenhuizerbrug bij zijkanaal C te Spaarndam (richting Haarlem). Planning: 12 juli weer bediend.
  • de Schinkelbrug bij de Nieuwe Meersluis te Amsterdam. Planning: nog niet bekend.
  • de Schipholbruggen over de ringvaart Rijksweg 9 bij Schiphol. Voorlopige planning: medio 2026.
  • Coenecoopbrug (Waddinxveen, Gouwe): gestremd van 12 juli 06:00 tot 28 juli 06:00 uur.
  • Algerabrug (Krimpen aan den IJssel): geen bediening van 12 juli 06:00 tot 28 juli 06:00 uur.

Doordat deze bruggen gestremd zijn (of niet bediend worden), is het met een staande mast onmogelijk om dit vaarwater als doorgaande route van Noord naar Zuid v.v. te gebruiken. 

 

Schipholbrug in de A9 (Schiphol-Oost, Ringvaart van de Haarlemmermeerpolder)

Schipholbrug blijft nog maanden onbruikbaar voor Staande Mast Route. De voorlopige planning is dat het medio 2026 hersteld is.

De bediening van de Schipholbrug over de A9 blijft tot in 2026 onmogelijk voor schepen hoger dan 6,25 meter. De brug – onderdeel van de Oostelijke Staande Mast Route – is in de afgelopen jaren geheel vernieuwd en zou vanaf april 2025 weer in gebruik genomen worden. In de laatste test voor de feestelijke heropening is tandwielkast gesneuveld. Uit onderzoek blijkt dat deze tandwielkasten onvoldoende bestand zijn tegen extreme omstandigheden zoals zware storm of langdurige stroomuitval. De benodigde onderdelen moeten opnieuw worden ontworpen, geproduceerd en getest. Pas daarna kan de brug weer in gebruik worden genomen voor hoge scheepvaart. Een gedetailleerde planning is nog niet bekend, maar de eerste berichten zijn dat het wel een jaar kan duren.

Voor pleziervaart en beroepsvaart met een staande mast betekent dit dat de langdurige stremming van een belangrijke route tussen de zuidelijke en noordelijke Randstad nog veel langer gaat duren.

Impact op Staande Mastroutes

De Schipholbrug vormt een cruciale schakel in de Oostelijke Staande Mast Route via Amsterdam. Door de storing is deze route voorlopig niet beschikbaar voor hoge scheepvaart. Tegelijkertijd is ook de Westelijke Staande Mast Route via Haarlem gestremd, vanwege de stremming van de Buitenhuizerbrug in Zijkanaal C. Volgens Rijkswaterstaat is het streven om deze brug medio juli weer te kunnen bedienen. Actuele informatie hierover is te vinden via Vaarweginformatie.nl.

 

Oranjesluizen - Verkeersmaatregelen voor diepstekende recreatievaart

Rondom Sluizencomplex Schellingwoude is op een aantal plekken ondiepte ontstaan, met name in de recreatiegeulen (de zogenoemde ‘fietspaden’) op het Buiten-IJ en in de fuik naar de Oranjesluizen op het Afgesloten-IJ (Binnen-IJ). Door natuurlijke afzetting van bodemmateriaal is het hier ondieper geworden, wat vooral voor schepen met een grotere diepgang risico’s oplevert. Denk aan minder manoeuvreerruimte of zelfs vastlopen.

Adviezen

  1. Op het Buiten-IJ wordt recreatievaartuigen met een diepgang meer dan 2,00 meter geadviseerd de vaargeul aan te houden.
  2. Op het Afgesloten-IJ (Binnen-IJ) wordt recreatievaartuigen met een diepgang meer dan 2,00 meter, die wachten op een schutting naar het Buiten-IJ, geadviseerd niet in de recreatievaartfuik maar aan de stuurboordzijde van de fuik af te meren.

 

Inzet van het Watersportverbond

Het is een feit dat de infrastructuur in Nederland te maken heeft met ernstig achterstallig onderhoud. Rijkswaterstaat is een paar jaar geleden wel gestart met een groot programma om heel veel oude bruggen en sluizen te renoveren. Dat gaat vele jaren duren en dat gaat gegarandeerd gepaard met stremmingen en oponthoud.

De regioteams van het Watersportverbond zijn deelnemer aan alle reguliere gesprekstafels met vaarwegbeheerders zoals Rijkswaterstaat, provincies, etc. en zetten zich in voor:

  • een betere bevaarbaarheid van de doorgaande vaarroutes in het land
  • goede en tijdige afstemming van gepland onderhoud aan bruggen en sluizen
  • punctuele communicatie over ongeplande stremmingen en wijzigingen in de bedieningstijden

Op directieniveau is elke 2 weken online overleg over de actuele stand van zaken tussen Rijkswaterstaat en de belangenorganisaties, waaronder het Watersportverbond. In het overleg tussen het ministerie van I&W en de sector staat het onderhoud van bruggen en sluizen en de Staande Mast Route telkens hoog op de agenda.

Het uiteindelijke doel is dat de bestaande vaarroutes zoals de Staande Mast Route en het Basis Recreatie Toervaart Net behouden blijven en dat na afloop van het totale renovatieprogramma de vaarwegen in Nederland weer bevaarbaar en betrouwbaar zijn.

 

Links naar actuele informatie over de Staande Mast Route

Kaartviewer Staande Mast Route - Waterrecreatie Nederland

Staande Mast Route - Varen-Doe-Je-Samen

Alle berichten aan de scheepvaart over stremmingen en hinder - Rijkswaterstaat

Waterkaart Live (selecteer in het menu 'Staande Mast Route'). Bron: Waterkaart.net

+++

Deel dit artikel:

De partners van het Watersportverbond

}