Het is helaas slecht gesteld met de bevaarbaarheid van de Staande Mast Route.
In Friesland is de brug bij Uitwellingerga defect en wordt dit jaar niet bediend.
In Noord-Holland is de Coenbrug tot 10 juli 2025 in onderhoud. Ook de Krommeniebrug wordt tot nader order niet bediend.
Deze zomer is het grootste deel van de Staande Mast Route tussen Amsterdam en Rotterdam v.v. vrijwel onbevaarbaar voor schepen hoger dan ca. 6 m.
De volgende bruggen worden niet bediend vanwege technische problemen:
- de Buitenhuizerbrug bij zijkanaal C te Spaarndam (richting Haarlem)
- de Schinkelbrug bij de Nieuwe Meersluis te Amsterdam
- de Schipholbruggen over de ringvaart Rijksweg 9 bij Schiphol
Doordat deze bruggen gestremd zijn is het onmogelijk om dit vaarwater als doorgaande route van Noord naar Zuid v.v. te gebruiken. Rijkswaterstaat geeft eind mei nadere informatie over de technische toestand en een mogelijke herstel prognose.
Voorts moet rekening worden gehouden dat de Algerabrug vanaf 27 juli t/m 18 oktober over de Hollandse IJssel bij Krimpen aan de IJssel voor gebruikers van de Staande Mast Route gestremd zal zijn. Aan deze brug moeten herstelwerkzaamheden worden uitgevoerd die geen uitstel dulden. Dat betekent dat dan het traject door West-Holland op slot zit.
Er is nog overleg met Rijkswaterstaat om het probleem voor schippers met een staande mast wat te verlichten. Zij denken aan het begeleiden van varen over zee van IJmuiden naar Hoek van Holland v.v. of het faciliteren om bij de brug de mast te strijken en weer op te zetten. Deze ideeën worden momenteel bestudeerd.
Hou er bovendien rekening mee dat de route over zee is af te raden in de periode 20-25 juni 2025. In verband met de NAVO top in Den Haag is tussen Hoek van Holland en Noordwijk het vaarwater langs de kust verboden toegang voor pleziervaart tot 11 mijl uit de kust.
Oranjesluizen - Verkeersmaatregelen voor diepstekende recreatievaart
Rondom Sluizencomplex Schellingwoude is op een aantal plekken ondiepte ontstaan, met name in de recreatiegeulen (de zogenoemde ‘fietspaden’) op het Buiten-IJ en in de fuik naar de Oranjesluizen op het Afgesloten-IJ (Binnen-IJ). Door natuurlijke afzetting van bodemmateriaal is het hier ondieper geworden, wat vooral voor schepen met een grotere diepgang risico’s oplevert. Denk aan minder manoeuvreerruimte of zelfs vastlopen.
Adviezen
- Op het Buiten-IJ wordt recreatievaartuigen met een diepgang meer dan 2,00 meter geadviseerd de vaargeul aan te houden.
- Op het Afgesloten-IJ (Binnen-IJ) wordt recreatievaartuigen met een diepgang meer dan 2,00 meter, die wachten op een schutting naar het Buiten-IJ, geadviseerd niet in de recreatievaartfuik maar aan de stuurboordzijde van de fuik af te meren.
Inzet van het Watersportverbond
De regioteams van het Watersportverbond zijn deelnemer aan alle reguliere gesprekstafels met vaarwegbeheerders zoals Rijkswaterstaat, provincies, etc. en zetten zich in voor:
- een betere bevaarbaarheid van de doorgaande vaarroutes in het land
- goede en tijdige afstemming van gepland onderhoud aan bruggen en sluizen
- punctuele communicatie over ongeplande stremmingen en wijzigingen in de bedieningstijden
Links naar actuele informatie over de Staande Mast Route
Kaartviewer Staande Mast Route - Waterrecreatie Nederland
Staande Mast Route - Varen-Doe-Je-Samen
Alle berichten aan de scheepvaart over stremmingen en hinder - Rijkswaterstaat
+++