Start vaarseizoen: veel bruggen en sluizen weer normaal bediend

14 mei 2020

Nu het advies van de overheid is veranderd van 'Blijf thuis' naar 'Vermijd drukte' verruimen diverse vaarwegbeheerders ook weer de bedieningstijden van bruggen en sluizen. Vaarwegbeheerders bleven volgens winterregime bedienen om zo met minder personeel toe te kunnen (dus minder kans op besmetting) en ziekte met eigen mensen op te kunnen vangen in plaats in inhuur van personeel van buiten af. 

De provincie Noord-Holland bedient de bruggen vanaf het Hemelvaartsweekend (21 mei) weer volgens zomerregime. Ook andere vaarwegbeheerder in de provincie Noord-Holland (Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, Hoogheemraadschap van Rijnland, gemeente Zaanstad) bedienen dan weer volgens zomerregime. De gemeente Haarlem gaat in het weekend en op feestdagen van 09.00-15.30 uur bedienen.


Bedieningstijden verruimen

Ook andere vaarwegbeheerders in Utrecht en Zuid-Holland denken erover om de bedieningstijden te verruimen. Sommige kiezen daarbij voor een tussen regime. Ze volgen daarbij het voorbeeld van de provincie Friesland die van 09.00 uur-19.00 bediend.. De provincie Overijssel start 18 mei weer met het zomerregime. Door extra veiligheidsmaatregelen kan de wachttijd bij sluizen langer zijn dan normaal.

 

Wilhelminasluis weer open voor scheepvaart

In Zaanstad is de Wilhelminasluis zo goed als klaar. Deze gaat op 21 mei, 10 dagen eerder dan gepland weer open voor de scheepvaart. Om de werkzaamheden af te ronden zullen er zo en dan nog wel bloktijden zijn voor het schutten. 


Staande Mastroute 

Waternet zal de bruggen in Amsterdam vanaf 21 mei weer volledig bedienen. Alleen de Staande Mastroute door Amsterdam blijft alleen in de nachten van vrijdag op zaterdag te varen. Op andere wateren van Waternet zal van 09.00-16.30 uur bediend worden. 


Zoek de drukte niet op

Alle vaarwegbeheerders roepen op om goed de richtlijnen van de overheid en RIVM te volgen. Dus houdt 1,5 meter afstand (ook bij wachtplaatsen) en zoek de drukte niet op. Ga goed voorbereid op reis en check de actuele bedieningstijden en afwijkingen daarop op www.vaarweginformatie.nl 

Het Watersportverbond verzoekt ook andere vaarwegbeheerders die nog volgens een beperkt regime draaien, om ook de bedieningstijden uit te breiden. Met ruimere bedieningstijden kan het vaarverkeer zich beter spreiden en worden ophopingen van boten bij bruggen voorkomen. Uitgelichte artikelen

Recreatie

De partners van het Watersportverbond