Vera Voorbach wint als eerste zeilster met servo het WK Hansa Liberty overall

14 oktober 2021

Bij de Hansa Wereldkampioenschappen in Palermo, Italië, heeft de Nederlandse zeilster Vera Voorbach goud gehaald in de Liberty in het overall klassement. Ook de andere Nederlandse zeilers eindigen hoog in het klassement. Bij de paralympische klasse, de Hansa 303, is een goede prestatie geleverd door Olivier Vuijk met een knappe 5e plaats.

Het was onstuimig aan de noordkust van Sicilië. De zeilers hebben twee dagen moeten wachten tot een storm was overgewaaid en ze het water op konden voor de eerste wedstrijden. Ook in de dagen die volgden bleef het bijzonder wisselvallig met grote buien, afgewisseld met windstilten. In deze moeilijke omstandigheden weet Vera Voorbach zeer constant te varen door slechts één keer als tweede over de lijn te komen en alle andere races te winnen. Hierdoor is ze de eerste zeilster die met elektronische bediening de wereldtitel wint in het overall klassement bij de Hansa Liberty. De tweede plek is er voor de Fransman Eychenne Gerard, die geen beperking heeft.

‘Ik ben er bijzonder trots op dat ik weet te winnen van een Fransman die niets mankeerde. In Nederland wordt de Liberty nog te veel gezien als een boot voor gehandicapten. Dat is jammer, in het buitenland is er een veel breder veld. Dat is ook de charme van deze klasse, op het water hebben we allemaal dezelfde uitdaging met de weersomstandigheden’, aldus Vera Voorbach.

Klassement

De Hansa Liberty is een open zeilklasse. Dat wil zeggen dat zeilers met een beperking zelfstandig kunnen zeilen in een Liberty en ook zeilers zonder beperking meedoen in het wedstrijdveld. De boot kan worden bediend met elektronische servo motoren. Bij het gebruik hiervan ondervinden de zeilers wel een nadeel ten opzichte van manuele bediening. De zeilers hebben namelijk geen drukgevoel op het roer en de schoten, ook zijn ze afhankelijk van de snelheid van de elektronica. Om die reden is er bij een uitslagen een overall klassement en een klassement specifiek voor de servo bediende boten.

Nederlanders doen goede zaken

De top van het klassement bij de Hansa Liberty servo wordt aangevoerd door vijf Nederlandse zeilers. ‘In Nederland hebben wij veel boten liggen bij WV Zeewolde en trainen wij veel samen. Wij maken elkaar dus beter’, legt Vera Voorbach uit. Ook in het overall klassement doen de zeilers uit Zeewolde het goed. De trainingsmaatjes van Voorbach - Hanneke Deenen en Wilma van den Broek - worden respectievelijk 4e en 5e.

WK 2023 in Den Haag met paralympische klasse

Bij het WK 2023 in Den Haag zullen ook de paralympische klassen in actie komen. Of Vera Voorbach hier ook aan deelneemt is onzeker. ‘De Hansa Liberty is geen paralympische klasse. Ik zal dan dus in een andere boot moeten gaan varen en de Hansa 303 kan ik niet bedienen’. Wie waarschijnlijk wel gaat deelnemen in de Hansa 303 is de Nederlandse zeiler Olivier Vuijk. Hoewel de 18 jaar oude zeiler van de Kralingsche zeilclub nog maar weinig heeft gevaren in de 303 kan hij goed meekomen met de top: hij werd 5e op dit WK. ‘Dit was al een prachtige ervaring.’, reageert Vuijk enthousiast, ‘Dit smaakt wel naar meer en ik hoop er in Den Haag bij te kunnen zijn.’

Olivier Vuijk in Hansa 303
Olivier Vuijk in Hansa 303

Deel dit artikel:

De partners van het Watersportverbond