Verdere versoepeling van maatregelen, volwassenen vanaf 11 mei weer het water op

De laatste ontwikkelingen omtrent het coronavirus in de watersport

6 mei 2020

LET OP! De datum van dit nieuwsbericht is 6 mei 2020. Het kan zijn dat er ondertussen nieuwe maatregelen van kracht en/of verlengd zijn of nieuwe informatie beschikbaar is. Kijk voor de laatste informatie in het kennisdossier 'coronavirus en watersport'.

De ontwikkelingen rond het coronavirus volgen zich in rap tempo op. In ons kennisdossier ‘Coronavirus in de sport’ vind je nieuwe berichtgeving over de gevolgen van het Coronavirus voor de watersport, algemene informatie en adviezen m.b.t. het virus en relevante links naar websites met specifieke informatie. Kijk daarom de komende periode geregeld in het kennisdossier voor updates.


Update 6 mei: verdere versoepelingen van maatregelen, volwassenen vanaf 11 mei weer het water op

Goed nieuws voor alle watersporters, verenigingen, trainers en vrijwilligers. Het kabinet heeft de maatregelen tegen de bestrijding van het coronavirus weer wat versoepeld. Na de jeugd t/m 18 jaar, mogen nu ook alle volwassenen vanaf 11 mei weer het water op. Daarbij moet men zich houden aan de bekende hygiënemaatregelen van het RIVM en 1,5 meter afstand van elkaar houden. Wedstrijden blijven vooralsnog verboden.

Het kabinet begint met het aanpassen van maatregelen op lokaal niveau. Dat geeft weinig drukte op straat, in het verkeer en in het openbaar vervoer. Dan volgen aanpassingen op regionaal niveau, dan op landelijk niveau. Het toestaan van groepen gaat van klein naar groot om alles zo beheersbaar en georganiseerd mogelijk te laten verlopen. De komende tijd worden hiervan de details verder uitgewerkt en vastgelegd in een protocol voor de watersport in de brede zin. Dit protocol zal afwijken van het Jeugdprotocol. Het Watersportverbond heeft het protocol voor de watersport inmiddels ter goedkeuring ingediend. Bij goedkeuring delen we dit natuurlijk zo spoedig mogelijk met onze verenigingen.

Vooralsnog geldt vanaf 11 mei dat:

  • Kinderen tot en met 12 jaar kunnen onder begeleiding buiten samen sporten, bewegen en activiteiten volgen.
  • Jongeren van 13 tot en met 18 jaar mogen onder begeleiding buiten sporten met elkaar, maar dan met 1,5 meter afstand ertussen.
  • Iedereen boven 18 jaar kan buiten trainen en bewegen op 1,5 meter afstand van elkaar (dus geen contactsporten; lesgeven kan, maar geen wedstrijden en niet douchen na afloop).


Hoe nu verder?

Het versoepelen van (verdere) maatregelen kan alleen als het virus onder controle blijft. De 1,5 meter afstand blijft altijd van kracht. Als het echt nodig is, dan kan en moet een besluit om meer ruimte te geven weer worden teruggedraaid. Als het virus onder controle blijft, is het de bedoeling dat het volgende - gefaseerd - wordt toegestaan:

Verwacht per 1 juni:

  • Terrassen met zitplaatsen waarbij 1,5 meter afstand tot elkaar wordt gehouden mogen weer open;

Verwacht per 1 juli:

  • Sanitaire voorzieningen als gemeenschappelijke wc’s en douches mogen weer open. 

Verwacht per 1 september:

  • Het clubgebouw- en kantines mogen weer open.
  • Alle contactsporten en binnensporten zijn weer mogelijk voor alle leeftijden.
  • Sportwedstrijden kunnen plaatsvinden zonder publiek.

Wat bovenstaande verwachtingen precies betekenen voor sportaccommodaties, sportkantines, activiteiten en welke richtlijnen verenigingen hierbij moeten hanteren, zoeken we nader uit. Berichtgeving hierover volgt in het kennisdossier coronavirus en de watersport.

Lees ook: Watersportverbond blij met versoepeling coronamaatregelen, maar heeft ook vragenUpdate 30 april: Nieuw drukwerk beschikbaar in toolkit Jeugdprotocol

De jeugd mag weer varen! Vanaf 29 april mogen kinderen t/m 12 jaar en jeugd van 13 t/m 18 jaar, onder begeleiding, weer samen trainen in de buitenlucht. Veel verenigingen en vaarscholen zijn alweer aan de slag of starten binnenkort met de jeugdtrainingen. Om hen op weg te helpen heeft het Watersportverbond, naast het protocol Jeugdsport, ook een lijst met veelgestelde vragen opgesteld en een toolkit met communicatiemiddelen en diverse uitingen die je in de communicatie naar (jeugd)leden, ouders, bezoekers, trainers en andere belanghebbenden kan sturen ontwikkeld.

De toolkit is op 30 april aangevuld met  een beachflag en hebben we posters gemaakt die jezelf kunt aanpassen. Download de toolkit hier!

Deel dit artikel:

Uitgelichte artikelen

De partners van het Watersportverbond