Waar moet je op letten bij het afsluiten van je bootverzekering?

22 februari 2024

Waar moet je op letten bij het afsluiten van je bootverzekering?

Mocht er onverhoopt iets misgaan komend vaarseizoen, kun je maar beter goed verzekerd zijn. Toch vergeten veel mensen om hun verzekering te controleren. Wij willen je adviseren om dat wel te doen. Dit kan namelijk onaangename situaties voorkomen in het geval van schade. Zo loop je het risico onderverzekerd te zijn als je langere tijd niet naar je verzekering hebt gekeken, of misschien betaal je wel te veel en kun je geld besparen.

Wanneer is het slim je bootverzekering tegen het licht te houden?
 • Bij aanschaf van je boot
 • Bij grote aanpassingen, refits
 • Als je voor een langere tijd op pad gaat en naar een ander vaargebied
 • Als je boot uit het water wordt gehaald en op de kant wordt gestald

Waar moet je op letten bij het afsluiten van je bootverzekering?

Door deze aandachtspunten zorgvuldig te overwegen, kun je een bootverzekering afsluiten die past bij je behoeften en je gemoedsrust geeft tijdens het varen.

 1. Zorg dat je de werkelijke waarde van je boot weet en dat de verzekeringsdekking daarmee overeenkomt. Dit helpt bij het bepalen van je premie en zorgt voor voldoende dekking bij schade of verlies
 2. Kies het juiste type dekking voor je bootverzekering. Dit kan variëren van aansprakelijkheidsdekking tot uitgebreide dekking voor schade aan de boot zelf, diefstal, aansprakelijkheid en medische kosten.
 3. Begrijp het eigen risico dat je moet betalen bij het indienen van een claim. Een hoger eigen risico kan resulteren in lagere premies, maar betekent ook dat je meer uit eigen zak moet betalen in geval van schade.
 4. Lees de polisvoorwaarden zorgvuldig door om te begrijpen wat wel en niet gedekt is. Let vooral op uitsluitingen, zoals schade veroorzaakt door nalatigheid of onjuist gebruik.
 5. Controleer welke gebieden zijn gedekt door de verzekering. Sommige polissen beperken de navigatie tot specifieke wateren, terwijl andere een breder bereik hebben.
 6. Overweeg aanvullende dekkingen zoals pechhulp, persoonlijke ongevallenverzekering voor opvarenden, en dekking voor accessoires en uitrusting aan boord.
 7. Kies een gerenommeerde verzekeringsmaatschappij met een goede staat van dienst op het gebied van klantenservice en claimafhandeling. Lees beoordelingen en vraag aanbevelingen van andere bootbezitters.
 8. Check of je verzekeraar specifieke eisen stelt met betrekking tot het onderhoud en de beveiliging van de boot. Dat kan invloed hebben op bepaalde dekkingsniveaus.
 9. Zorg ervoor dat je bekend bent met het proces voor het indienen van claims en de documentatie die vereist is in geval van een incident.

Een goede bootverzekering voor de watersporter

In samenwerking met Eerdmans Assuradeuren, expert in watersportverzekeringen, heeft het Watersportverbond een bootverzekering samengesteld. Met deze verzekering ga jij met een gerust hart het water op.

Voor veel booteigenaren is een WA + Casco verzekering voldoende. Hierin zijn aansprakelijkheid, bergingskosten, schade, diefstal en inbraak, vandalisme en andere onderdelen die je mag verwachten van een verzekering, meeverzekerd. Uiteraard tegen een aantrekkelijke premie en gunstige voorwaarden:

 • 40% no-claim bij aanvang
 • Geen terugval bij schade
 • Eigen Gebrek is meeverzekerd
 • GRATIS ongevallenverzekering
 • 3 jaar nieuwwaardegarantie
 • Bijboot meeverzekerd tot € 5.000

Via onze website kun je snel en vrijblijvend jouw premie berekenen en een verzekering afsluiten. Hier kun je ook de verschillende vaargebieden en aanvullende producten bekijken waarmee je jouw verzekering zelf kunt samenstellen.  

Deel dit artikel:

Verzekering

De partners van het Watersportverbond