Watersportverbond en Het Scheepvaartmuseum slaan handen ineen

30 mei 2022

Watersportverbond en Het Scheepvaartmuseum slaan handen ineen

Het Watersportverbond en Het Scheepvaartmuseum gaan als partners verder. Dat maakten de twee partijen bekend tijdens de opening van de Dutch Water Week op vrijdag 27 mei. Beide vinden elkaar in hun gezamenlijke ambitie om mensen met water in aanraking te brengen. Daarin zullen ze steeds meer gezamenlijk optrekken.

De afgelopen jaren werkten het Watersportverbond en het Scheepvaartmuseum al meerdere malen samen. Zo nam het museum scheepstekeningen van het Watersportverbond op in haar collectie, organiseerde het verbond events in het prachtige monumentale museumpand aan het Kattenburgerplein in Amsterdam en vond daar meerdere malen Optimist on Tour, het jeugdkennismakingsprogramma van de bond, plaats. De samenwerking wordt nu bestendigd met een officieel partnership. “De samenwerking gaf steeds energie en ging als vanzelf”, zegt Michael Huijser, directeur van Het Scheepvaartmuseum. “En dan weet je dat een partnership klopt.” 

 

Gezamenlijke ambitie

De missie van het Watersportverbond luidt The Future is Water en die van Het Scheepvaartmuseum Water verbindt werelden. De match ligt voor de hand. Door kruisbestuiving van de watersport en de maritieme geschiedenis zullen de partijen een breder publiek bereiken. Op collectie, programmering en bewustwording zal de samenwerking steeds meer worden gezocht. Watersporters komen bijvoorbeeld in aanraking met een bijzondere tentoonstelling over jachtmodellen en families die het museum bezoeken leren daar ook de watersport kennen. 

 

Generaties van de toekomst

Michael Huijser, directeur van Het Scheepvaartmuseum, is blij met het partnership. “We hebben in ons museum de grootste collectie watersport van Nederland. Mooi hoe wij elkaar op de inhoud weten te vinden. Het geeft energie om in gezamenlijkheid verder te komen. Ook voor onze toekomstige generaties. Water verbindt het verleden met nu en met de toekomst. In bewustzijn rond water en klimaatverandering zijn jongeren van belang. Denk alleen al aan het plastic op het water dat watersporters tegenkomen bij een plezierig dagje uit. Een mooie samenwerking met impact!” 

Vrijdag 27 maart ontving Michael Huijser tijdens de feestelijke opening van de Dutch Water week als verrassing het RS:X board waar Dorian van Rijsselberghe op de Olympische Spelen in Rio 2016 goud mee won. 'Een droom die uitkomt',  reageerde Huijser. Het board is binnenkort voor bezoekers te zien als onderdeel van de collectie van het Scheepvaartmuseum.

Arno van Gerven (links), directeur van het Watersportverbond en Michael Huijser, directeur Scheepvaarmuseum met het RS:X board waarop Dorian van Rijsselberghe in 2016 goud behaalde op de Olympische Spelen in Rio.

Arno van Gerven (links), directeur van het Watersportverbond en Michael Huijser, directeur Scheepvaarmuseum met het RS:X board waarop Dorian van Rijsselberghe in 2016 goud behaalde op de Olympische Spelen in Rio.

Geschiedenis bewaren

Het Scheepvaartmuseum helpt het Watersportverbond ook bij het bewaren van de geschiedenis. Lang had het Watersportverbond een eigen bibliotheek en collectie. “Maar wij zijn een sportbond, geen museum”, zegt directeur van het Watersportverbond Arno van Gerven. “Het Scheepvaartmuseum is hiervoor de beste plek en is er goed in. Samen willen wij de collectie verder uitbreiden om mensen te laten zien hoe mooi de watersport is. We gaan daarbij uit van elkaars kracht. De zeelui van vroeger brengen we naar de waterhelden van nu. Stel je voor dat een foto van een nieuwe olympisch kampioen naast een schilderij van Michiel de Ruyter hangt. Dat is toch onwijs mooi!

 

Opening Dutch Water Week in Het Scheepvaartmuseum

De beide partijen voelen zich thuis bij elkaar. Steeds meer gebruiken zij elkaars locatie voor ontmoetingen en events. Op vrijdag 27 mei is Het Scheepvaartmuseum de officiële opening van de Dutch Water Week (zie video hieronder), een watersportevenement waarbij de volle breedte van de watersport samenkomt in Almere, Lelystad en Amsterdam, ook bij het Scheepvaartmuseum. Zowel topsport kijken (Allianz Regatta) als zelf verschillende watersporten uitproberen, zoals clinics catamaran zeilen, suppen, kanovaren, windsurfen, is mogelijk tijdens de Dutch Water Week. Op vrijdag 27 mei vindt ook de teampresentatie van de nationale selectie,TeamAllianz, plaats in het museum. 

Meer informatie over Dutch Water Week

Deel dit artikel:

Uitgelichte artikelen

Events

De partners van het Watersportverbond