World Games: uitgestelde droom van start

7 juli 2022

World Games: uitgestelde droom van start

Van 7 tot 17 juli nemen de grootste sporttalenten ter wereld in niet-olympische sporten het tegen elkaar op in de World Games in Birminham, Amerika. Ook Nederland is vertegenwoordigd. Onder andere het Nederlandse kanopolo dames- en herenteam wist zich na een lange, onzekere weg te plaatsen. En de Nederlandse kanomarathonvaarder, Joep van Bakel, reist naar Birmingham voor zijn laatste kunstje. Daarna sluit hij zijn kanomarathon carrière af. 

Nederlandse kanopolo in de lift

De World Games is zowel voor kanopolo als kanomarathon het hoogst haalbare. In 2005 won het Nederlandse kanopolo herenteam goud op de World Games in Duitsland. Daarnaast waren zij tussen 2000 en 2012 drie keer wereldkampioen en twee keer Europees kampioen. Het damesteam plaatste zich voor het eerst voor de World Games in 2017 en werd toen voor de halve finales uitgeschakeld. Eind 2021 wonnen de dames zilver op het EK in Italie. 

Jacques Webbers, chef d’equipe van het Nederlandse kanopolo: ‘De heren kenden na de succesjaren voor 2012 een mindere tijd. Nu klimmen ze weer op. De dames hikken al een aantal jaar tegen de top aan. Vorig jaar werden ze tweede op het EK, een prachtige prestatie. Op het laatste WK zaten beide teams in de top 6.”

Podiumplek

Daar hebben ze keihard voor gewerkt’, vervolgt Webbers. ‘Ze trainen zeven dagen per week, 45 weken per jaar. Hun inspanning betaalt zich uit. Op de World Games komen de zes beste teams ter wereld plus het gastland, deze keer Amerika. Een podiumplek halen in Birmingham, is de ambitie van ons dames- en herenteam. Haalt een van de twee dat doel, dan zijn we dik tevreden.’ 

Op 11 juli stappen de Nederlandse kanopoloers in het vliegtuig. De wedstrijden starten op 14 juli.

Programma en tijden kanopolo

14 & 15 juli

  • 16:00 uur kwalificatie m/v (Nederlandse tijd)
  • 23.30 uur kwalificatie m/v (Nederlandse tijd)

16 juli

  • 15:30 uur kwalificatie m/v (Nederlandse tijd)
  • 23.00 uur kwalificatie m/v (Nederlandse tijd)

17 juli

  • 15:30 uur Halve finales m/v
  • 23:50 uur finales m/v

Kijk hier voor programma en tijden

Kanomarathon

In de discipline kanomarathon heeft Joep van Bakel zich als enige Nederlander gekwalificeerd. De 39-jarige kanovaarder van kanovereniging de Zwetplassers in Wormer is sinds 2006 niet meer weg te denken uit het Nederlandse kanomarathonvaren. Nationaal haalde hij alle titels. Op EK’s en WK’s was hij steevast aanwezig. Zijn beste jaar was 2012. Op het WK in Rome behaalde hij toen de zesde plek. Op de World Games in Colombia in 2013 werd hij derde. 

De World Games in Birmingham worden Van Brakels laatste Games. Hij sluit hiermee zijn kanomarathoncarrière op het hoogste niveau bij de senioren af. 

Programma en tijden kanomarathon

11 juli – kanomarathon short distance

  • 16:00 uur (Nederlandse tijd) kwalificatie m/v
  • 23:00 uur (Nederlandse tijd) finale m/v

12 juli – kanomarathon standard distance

  • 16:00 uur (Nederlandse tijd) kwalificatie & finale

Kijk hier voor het volledige programma en tijden.

Deel dit artikel:

Uitgelichte artikelen

De partners van het Watersportverbond