Hoe werkt het aanbieden van opleidingen voor watersporters?
Het opleiden van jeugd, maar ook oudere jeugd, tot watersporter is een belangrijke voorwaarde voor een gezond ledenbestand van verenigingen en een gezond klantenbestand van vaarscholen. Het succesvol aanbieden van een watersport opleiding kan alleen als een aantal randvoorwaarden goed zijn ingevuld. Denk daarbij aan:
- Een goede coördinatie
- Geschikte instructeurs
- Voldoende deelnemers
- Het juiste materiaal
Een goede coördinatie
Het rapport Instroom Jeugd Wedstrijdsport uit 2024 bevat een breed scala aan adviezen over hoe jeugd geënthousiasmeerd kan worden voor de watersport. Maar om op de vereniging of de vaarschool deze opleidingen goed op te zetten en uit te voeren is het benoemen van een sport coördinator van groot belang. Als spil binnen de vereniging en contactpersoon voor de Commissie Instroom Jeugd is de sportcoördinator een vast aanspreekpunt voor alle betrokkenen. Het Watersportverbond biedt een grotendeels gratis opleiding voor deze functie.
Geschikte instructeurs
Het Watersportverbond geeft hulp bij het opleiden van instructeurs. In sommige gevallen zijn er in het geheel geen vrijwilligers als instructeur beschikbaar en is het mogelijk om advies te vragen aan de Commissie Instroom Jeugd. Ook is een samenwerking met een lokale vaarschool of leen-instructeurs van Optimist on Tour in sommige gevallen een mogelijkheid.
Voldoende deelnemers
De Commissie Instroom Wedstrijdsport biedt hulp bij het aantrekken van cursisten. Dit kan in de vorm van een gerichte social media campagne of een samenwerking met Optimist on Tour, maar flyers uitdelen bij de lokale supermarkt of school is uiteraard ook een (vaak toegepaste) optie. Ook is er praktische hulp in de vorm van een draaiboek voor een eerste kennismakingsdag en denkt de CIJ graag mee over aan te schaffen materiaal
Het juiste materiaal
Het Watersportverbond adviseert als opleidingsklassen:
- Optimist (zeilen, eenmans)
- RS Feva (zeilen, tweemans)
- Techno 293 (windsurfen)