CWO diploma's Motorboot

Op een veilige manier leren varen? Bij locaties met het CWO keurmerk krijg je altijd les van gediplomeerde instructeurs, in kleine groepen en in fatsoenlijke motorboten.

CWO

Commissie Watersport Opleidingen (CWO) is een keurmerk van HISWA en Watersportverbond dat staat voor veiligheid en eenduidige kwaliteit. Bij locaties met het CWO keurmerk krijg je altijd les van gediplomeerde instructeurs, in kleine groepen en in fatsoenlijke motorboten. Op elke CWO locatie behaal je dezelfde officiële motorbootdiploma’s (de officiële naam is Jachtvaren).

CWO-diploma’s

De officiële CWO-motorboot (jachtvaren) diploma's kennen in principe drie niveaus.


Motorboot (Jachtvaren) I
Dit diploma is bedoeld voor personen van 12 jaar of ouder, die er blijk van hebben gegeven onder verantwoordelijkheid van de schipper, op een jacht, als bemanningslid adequaat te kunnen functioneren. Afhankelijk van het type cursus dat men kiest zal men de vaardigheden als bemanningslid opdoen op tidal of non tidal water. 


Motorboot (Jachtvaren) II
Dit diploma is bedoeld voor personen van 16 jaar of ouder, die er blijk van hebben gegeven de bij de diploma-eisen vermelde functies als zelfstandig schipper uit te kunnen voeren bij daglicht en een windkracht van maximaal 4 Bft. Hij/zij kan zelfstandig, veilig en verantwoord varen, manoeuvreren en navigeren op de bij de opleiding horende vaarwateren. Hij/zij kan onder de aangegeven omstandigheden leidinggeven aan de bemanning.


Motorboot (Jachtvaren) III
Dit diploma is bedoeld voor personen van 18 jaar of ouder, die er blijk van hebben gegeven de bij de diploma-eisen vermelde functies als zelfstandig schipper uit te kunnen voeren bij dag en nacht en een windkracht van maximaal 6 Bft. Hij/zij heeft er blijk van gegeven zelfstandig, veilig en verantwoord te kunnen varen, manoeuvreren en navigeren op de bij de opleiding horende vaarwateren. Hij/zij heeft er blijk van gegeven onder alle omstandigheden leiding te kunnen geven aan de bemanning.

Dit diploma wordt afgegeven na het behalen van een praktijk- en theorie-examen. Het examen kan worden afgelegd zonder het volgen van een cursus, het wordt echter wel aangeraden om vooraf een cursus te volgen om goed op de hoogte te zijn van alle te examineren vaardigheden. Het theorie-examen dient afgenomen te worden over de theorie-eisen die in het Handboek Jachtvaren per opleiding genoemd worden. De beoordeling van de theoretische kennis kan al varende plaats vinden maar dient wel vastgelegd te worden.

Bekijk hier de uitgebreide uitleg van de diploma's op de CWO website.

Klik op de knop hieronder voor alle erkende opleidingslocaties en selecteer < buitenboordmotor of jachtvaren motor non-tidal / tidal > om te kijken waar de CWO-motorbootlocaties zich bevinden.

 

 

.

De partners van het Watersportverbond